Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

04.10.08

Programator – analist programator – beneficiar

Posted in Vorbe virusate at 11:23 pm by rast

De data asta o să dau vina pe CTI97 :) , cu comment-ul despre thema WordPress, că mi-a răscolit idei destul de recente, dar cenzurate de prea multe idei spuse şi nerealizate pe blog.

E deranjantă modificarea făcută de mine în thema blog-ului, dar nici nu cred s-o mai corectez vreodată :) . Ideea de care ziceam este să realizez o themă WordPress în extJS. Sau poate chiar mai multe…

În mare, există două tipuri de programe:

 • care pot fi realizate doar de persoane cu specializare de programare/informatică
 • care, pentru a fi realizate, trebuie o muncă de analiză a problematicilor ce trebuie rezolvate de program.

În cel de-al doilea tip de program trebuie, în primul rând ca beneficiarul (utilizatorul final) să ştie foarte bine ceea ce vrea.

Cu o astfel de problemă mă confrunt la job-ul actual. Vrem să facem “paşi înainte” şi să adăugăm programului nostru noi facilităţi. Şefu’ ne mai spune din când în când :) , să facem “aia” sau “aia”. Mă duceam la el şi întrebam detalii:

“- Cum fac aia, există trei variante: 1, 2, 3… Pe care o aleg?”

“- Nu mă pricep la programare, alegeţi-o voi!”

ŞEFU’! Nu programatorul alege funcţionalitatea! Beneficiarul!

Am avut un beneficiar/client, cu “mintea deschisă”. A scris pe 4 sau 5 pagini modificările care le vrea. După o dicuţie de 2 ore, am clarificat nişte amănunte, am lucrat 3 săptămâni… şi beneficiarul este mulţumit.

Aşa e cu oamenii care ştiu ce vor de la un program. Ei nu trebuie să ştie programare, ei trebuie să ştie să explice ceea ce vor.

O themă WordPress nu necesită existenţa unui beneficiar care să explice amănunţit alte funcţionalităţi ale aplicaţiei.

2 Comments »

 1. CTI97 Said:

  April 11, 2008 at 2:17 am

  bine, bine, am inteles argumentul tau … insa nu te scuza. Poti face outsourcing (m-am oferit sa fac eu schimbarile) daca nu vrei sa corectezi tu. O fac pentru simplul fapt ca te vizitez si ma “deranjeaza” chestiile care nu sunt ordonate si aliniate. Nu sunt un freak, dar cred ca este nevoie si de o imagine buna, pe langa un continut bun. Tu ai fondul, iti trebuie forma :)

 2. rast Said:

  April 11, 2008 at 2:44 am

  M-ai prins :) Asa e firea mea, dau mai mare importanta fondului si neglijez forma. Un fost coleg de munca zicea ma definea ca un bun bucatar care stie sa faca torturi f. f. bune la gust, dar ne-apetisante. El zicea: iti lipseste cireasa de pe tort… aia te face sa salivezi.
  Chiar acu’ voiam sa scriu ceva despre ordine… Iti multumesc pentru observatie! Ma ambitionaza sa corectez dezordinea. Daca am timp, week-end-ul asta, luni se va vedea rezultatul!

Leave a Comment