Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

09.25.08

Interviuri şi teste de angajare

Posted in Viata at 4:56 am by rast

Alte lucruri care contribuie la schimbarea mentalităţii mele despre normalitatea acestor vremuri, sunt astfel de post-uri pe blog. Motiv pentru care-i mulţumesc lui Henrich şi încerc să popularizez astfel de realităţi ale lumii de azi. Înainte de a aloca o mare parte de timp, citirii blogosferei româneşti (şi nu numai) credeam că astfel de evenimente/atitudini sunt izolate fiind, în extremis, preponderent afectate anumite regiuni geografice cu o cultură/educaţie precară. Dar observ că este un proces generalizat, nu numai la noi în ţară ci şi în alte spaţii geografice cu ani mai îndelungaţi de folosire dar, rămase totuşi, fără experienţa practicii.

Ca o completare a ceea ce s-a spus în acel post (cu care sunt “pe aceeaşi lungime de undă”) vreau să subliniez o altă latură a interviului de angajare, cu care m-am lovit eu şi de care încă nu am mai auzit/văzut/citit pe nicăieri. Pe la interviurile pe la care am fost (mai mult ca programator) mi s-au dat teste scrise în care mi se testau cunoştinţele dobândite şcolăreşte prin instituţiile de învăţământ. Având o experienţă practică destul de bine pusă la punc, dar şi o capacitate de memorare a conceptelor teoretice din şcolile prin care am trecut, am putut face o comparaţie între ele.

Dacă în testele de angajare se solicită buni învăţăcei ai materiei de şcoală, ci nu buni practicieni, ne mai mirăm de calitatea produselor finite – în cazul programării, a programelor considerate released. Îmi aduc aminte de o firmă, prin 1999, patron italian, două posturi scoase la concurs, vreo 12 candidaţi, test cu două secţiuni:

 1. una de teorie
 2. una de practică – majoritar SQL

Punctajul final era interesant: se înmulţea nota obţinută la partea practică cu 2, se aduna cu nota de la teorie şi se împărţea la 3. Deci, ponderea practicii, era mai mare decăt teoria. Corect!

La partea practică am obţinut 10 :) şi am fost singurul cu 10, mai era cineva cu 9… şi restul

La partea teoretică am obţinut 3 :( , pe total să fie o notă de 23/3= 7,66. M-am clasat pe locul 3 sau patru. Nu m-au angajat. Patronul a vorbit frumos cu mine şi mi-a explicat procedura pe îndelete… şi faptul că sunt aşa de prost pregătit la capitolul teorie. Mi-a mărturisit că ar fi vrut să lucreze cu unul ca mine :) dar procedura este procedură. N-am rămas moritor de foame :) .

Un alt exemplu, de la extrema cealaltă, tot prin 1999, o firmă evreiască, patronul evreu (ştia româneşte), interviul se dăsea cu el, între patru ochi. Tipu’ era foarte amabil, m-a servit cu cafea, etc. Mi-a dat vreo 3 teste, TOATE problemă de inteligenţă/logică, NIMIC de programare. Am făcut ochii ca tigaia de la clătite şi mi-a explicat: “nu mă interesează ce ştii, mă interesează câtă minte ai. Un om inteligent poate învăţa orice, un prost, oricâte ştie, nu-l duce mintea să le aplice!”. După testare mi-a spus-o clar: “nu eşti printre cei mai buni, dar te califici în următoarea etapă a interviului”. Era vorba despre o periadă de 5 zile de cursuri (2 sau 3 ore pe zi) şi la sfârşit, un test din ceea ce ai învăţat. Tot test de inteligenţă… :) oricât de tocilar ai fi fost nu reuşeai să asimilezi în ritmul ăsta…

Nu m-am dus la etapa 2, motivul a fost interesant/ciudat :) . Firma trebuia să dezvolte un soft care să simuleze funcţionarea unui procesor de PC. Ar fi fost ceva fain, dar foarte specializat. Îmi îngustam “aria de acoperire” a programării, devenind un bun specialist mai mult pe partea de matematică/micro-electronică.

Am optat, la acea vreme pentru programarea în baze de date… aş fi avut ocazia specializării (tot o ramură mai îngustă) în produe CAD (proiectare asistată de calculator), gen AutoCAD:

6 Comments »

 1. Henrich Said:

  September 26, 2008 at 7:47 am

  Daca nu vrei sa ai parte de interviuri de rahat, incearca sa le eviti si sa astepti ca firmele sa te caute. Comportamentul lor va fi totalmente diferit. Cum poti sa ajungi ca sa fii cautat, gasit si ofertat cu un salariu bun de catre o firma? Fii un freelancer bun si creaza-ti un cerc de clienti important, fa-ti un portofoliu, un blog, etc. Portofoliul va fi cel mai important. Sa vezi tu apoi linguseala din partea firmelor.

 2. rast Said:

  September 27, 2008 at 3:00 am

  Mi-e greu sa fiu freelancer si implicit sa-mi fac un cerc de clienti… deci nici un portofoliu. Motivul: nu stiu engleza si banui ca in Romania (cu firme/clinti romani) este mai greu. Se pot inlocui acestea cu o serie de site-uri, pe un domeniu propriu, asa cum am si inceput la:
  http://programaredinpasiune.ro
  ?

 3. Henrich Said:

  September 29, 2008 at 4:46 am

  E si aia un iceput, dar parca ar fi nevoie de mai mult.

 4. rast Said:

  September 29, 2008 at 5:04 am

  Am mai facut cate ceva si la:
  http://cms.programaredinpasiune.ro
  si la
  http://bancuri.programaredinpasiune.ro

  sunt intr-o perioada de sistematizare a ideilor :) . Trebuie să recunosc… inca nu stiu ce vreau sa fac.

 5. Henrich Said:

  November 26, 2008 at 10:37 pm

  Acum stii mai bine ce vrei sa faci? :)

 6. rast Said:

  November 27, 2008 at 1:46 am

  Din contra! :( Sunt mai derutat! Criza asta, cu tot felul de previziuni si diverse reactii…
  Si “piata” vrea tineri… eventual chiar sub 30 de ani!

Leave a Comment