Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

09.25.08

Bătrâneţe, bătrâneţe

Posted in Viata at 1:01 am by rast

Două articole mi-au scormonit prin minte acele locaţii de memorie unde este stocată vârsta mea şi faptul că am nevoie de bani pentru a trăi, implicit am nevoie de un job care să “genereze” acei bani (a unui trai decent).

http://www.itex.ro/blog/529/pesimism-extrem.html

şi

http://consultanta-hr.ro/?p=19

Dar nu numai aceste nevoi personale au fost reactivate în memoria mea, ci şi atitudinea de viaţa, considerată normalitate, pe vremea mea… adică în anii imediat următori terminării studiilor şi angajării într-un job pe o funcţie dată, cu responsabilităţile ce le implică.

Acele vremuri 1994-1996, erau marcate de idei precum:

 1. dacă nu ai un bătrân la casa omului, să-l cumperi
 2. şcoala/studiile îţi pun bazele… adevăratele cunoştinţe vin din experienţă/muncă.

Să o luăm pe rând: atitudinea faţă de bătrâni… faţă de cei cu experienţă. La primul meu loc de muncă, dar nu numai acolo, eram “geană” (“a fi geană” – expresie folosită pe vremea mea – implica a fi ochi şi urechi la vorbele şi faptele ce le fac cei din jur… un fel de “nasu’ şi timpanu’” – la octogonarii domnului Pavel Coruţ :) ) la tot ce făceau şi spuneau cei mai vârstnici ca mine. Acum, după mai bine de 10 ani, îmi dau seama că acele timpuri au fost cruciale pentru mine, nu numai în ceea ce priveşte deprinderile profesionale dar şi ca formare a mea ca om.

Această atitudine, de a învăţa din experienţa celor mari, cu state de vechime în câmpul muncii, s-a pierdut în zilele cotidiene. Tinerii absolvenţi ai unei facultăţi (sau alte instituţii de îi învaţă o meserie) au tendinţa de a crede că le ştiu pe toate şi, pe deasupra, vor să dea ei lecţii bătrânilor.

Tot “în vremea tinereţilor mele” :) mai era o vorbă “meseria nu se învaţă… se fură”. Am cunoscut câţiva oameni “meseriaşi”, nu din rea intenţie nu vor să te înveţe ci din lipsă de timp. Adevăraţii meseriaşi sunt foarte intens preocupaţi mental, întorc evenimentele/lucrurile pe toate feţele, pentru noi îmbunătăţiri şi mai bune funcţionalităţi. O sintagmă uzitată în aceste vremuri (tulburi?) este: “las’! că merge şi aşa!”. Nu reuşesc să mă familiarizez cu o astfel de atitudine perdantă.

Da! Este perdantă! Neimplicarea întru-n proces continuu de îmbunătăţire a funcţionalităţilor şi randamentelor, te face să câştigi ceva timp pe termen scurt, dar să pierzi mult mai mult timp +bani + nervi, în procesul de întreţinere/mentenanţă.

Oricât s-ar perfecţiona îmbunătăţi sistemul de învăţământ, adevăratele învăţături vor fi luate tot din teren – practicânt un job într-o funcţie dată – ci nu de pe bancile unei instituţii, cu cărţi şi caiete în faţă.

2 Comments »

 1. ITex: recrutare IT&C si consultanta HR in Romania, evaluarea tehnica a candidatului, consultanta in dezvoltarea profesionala, motivarea angajatului » Autoeducatia si batranii Said:

  September 26, 2008 at 6:09 am

  [...] Daca v-am convins, cititi-l aici. [...]

 2. alina Said:

  October 23, 2008 at 12:15 am

  M-am abonat la revista de dezvoltare personala Body Mind Spirit Magazine si am primit deja primul numar. Intamplator, unul dintre articole (“Medicina tineretii”) vorbeste despre una din ramurile Ayurvedei si anume Rasayana: “Rasayana cuprinde terapii specifice care constau in administrarea unor remedii care regenereaza corpul si mintea.Remarcabil la aceste remedii este ca ele actioneaza asupra celulelor creierului,stopand procesele de imbatranire.”Va recomand sa-l cititi in nr 5 al revistei din luna octombrie.Am fost placut impresionata de seminariile si conferintele organizate, care m-au determinat sa schimb cate ceva la stilul meu de viata. A fost un adevarat rasfat pt trup, minte si spirit festivalul de anul acesta! Astept cu nerabdare cea de-a treia editie care va avea loc in perioada 27,28,29 martie 2009, la sala palatului, bucuresti! ;)

Leave a Comment