Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

02.18.08

Percepţia furnicii şi a vulturului

Posted in Succesul at 11:07 am by rast

Să presupunem ca loc de desfăşurare un oraş, cu străzile lui, cu blocurile şi trecerile de pietoni.

O furnică care se deplasează alene pe străzi, are o anumită percepere a oraşului. Ea vede doar pe unde trece, strada pe care o parcurge, blocurile, etc. Cele deja parcurse se află în memorie, dar nu întregesc imaginea despre oraş. Furnica vede oraşul fragmentar, nu are o viziune de ansamblu.

Un vultur în zbor, la o înălţime destul de mare, are o altă percepţie a oraşului. Are o vedere de ansamblu. Vede străzile, intersecţiile lor, are o viziune asupra clădirilor în ansamblu.

Am putea spune că percepţia vulturului o înglobează pe cea a furnicii. Viziunea furnicii este mai de detaliu. Ea poate zări detalii constructive, care vulturului îi pot scăpa.

Dacă vrea vulturul se poate să coboare din înălţimi şi să studieze anumite detalii, poate avea deci, percepţia furnicii.

O furnică, niciodată nu se va putea înălţa la altitudinea la care zboară vulturul. Nu va putea avea niciodată o percepţie de vultur.

Credeam că această percepţie de ansamblu sau fragmentară este o aptitudine nativă a fiecărei persoane în parte şi ţine de inteligenţa personală.

După ce am citit cărţile lui Castaneda am înţeles că această percepere de ansamblu a fenomenelor vieţii este dat de gradul de conştiinţă la care a ajuns omul. Scopul toltecilor era/este să-şi mărească mult acest grad de conştiinţă, până când el nu va mai dispărea odată cu corpul fizic, odată cu moartea. Aceeaşi idee a perpetuării conştiinţei se găseşte şi în filozofia tibetană.

Nu are rost să ne gândim la ce va fi după moarte. Importantă este viaţa; nu numai ca durată ci şi calitativ. O viaţă calitativă depinde de perceperea realităţii, deci de o viziune vulturească asupra evenimentelor.

Această viziune se face prin eforturi continui de a asimila lucruri noi… dar în primul rând să nu îţi faci ideologii definitive, bătute în cuie pentru toată viaţa.

In zilele de azi oameni cu principii statornice, de zeci de ani, sunt consideraţi oameni cu verticalitate, sunt apreciaţi. Dar oare ei sunt mulţumiţi de ei înşişi? Principiile bătute în cuie, oare nu cumva le pune ochelari de cal şi îi face să nu mai vadă şi alte laturi ale unor evenimente cotidiene?

Un om fără principii bătute în cuie nu este oare mai adaptabil? Viaţa cunoaşte mari şi bruşte schimbări. Nu e bine să ne adaptăm principiile de viaţă, noilor condiţii de mediu?

E bine să ai principii, dar acestea să nu fie bătute în cuie, să fie flexibile, adaptabile!

9 Comments »

 1. gabi Said:

  February 18, 2008 at 1:39 pm

  “…că această percepere de ansamblu a fenomenelor vieţii este dat de gradul de conştiinţă la care a ajuns omul”
  Cam asa cred si eu.
  Dar,
  “E bine să ai principii, dar acestea să nu fie bătute în cuie, să fie flexibile, adaptabile! ”
  Discursul ar fi amplu pe acest subiect.
  Si merita atentie.

 2. rast Said:

  February 18, 2008 at 7:04 pm

  Da! Ar fi interesant de dezbatut fiecare principiu in parte!

 3. Raluca Said:

  February 18, 2008 at 11:20 pm

  Rast ,
  esti de acord cu mine ,ca furnica traieste in mediul ei si este fericita iar vulturul deasemeni ! Diferenta dintre ei este de conditia pentru care au fost creati.

  Chiar Tu, mereu ai zis ca esti altfel decat ceilalti oameni ,ca esti fericit in mediul tau !
  Bine ,stiu ca se pot spune multe, foarte multe ;se poate ajunge usor la polemici care sunt stari “neconstructive ” cum ziceai deunazi!

  Ca sa revin la cele doua vietati , sigur mi-ar placea sa fiu vultur ,pentru ca as fi o pasare de prada gata de atac in orice moment ca un mod de viata si as manca printe altele , toate furnicile alea rosii si rele !!
  Ai reusit sa ma atragi ( fara sa vrei binen’teles) intr-o “conversatie” placuta ! mai bine zis m-am bagat in seama de buna voie in acest subiect.

 4. rast Said:

  February 18, 2008 at 11:37 pm

  Nu! Comparatia de mai sus era un fel de fabula, nu o analiza a vietii de furnica si de vultur.

  > un mod de viata si as manca printe
  > altele , toate furnicile alea rosii si rele !!
  Uau!! Ce am vrut eu sa spun in postul asta si ce a iesit!
  A iesit la iveala caracterul ralucai de a starpi niste biete vietati
  De ce sunt rele furnicile, Raluca!

 5. Raluca Said:

  February 19, 2008 at 12:17 am

  Rast ,
  Spunea cineva : daca vrei sa sti cum “este” un om, intreaba-l ce i-a placut sau nu ,dintr-o anumita poveste /fabula daca zici tu ; ce fel de personaje i-au atras atentia ;
  mai pe scurt :cele care sunt rele sau cele care sunt bune , si asa vei sti cum este acea persoana .

  Eu vreau sa fiu “vultur” tocmai pentru ca apreciez la el calitatile pe care mi le-as dori : capacitatea acestuia de a controla “de la inaltimea” lui ,tot ce-l inereseaza , calitati pe care nu le am, vreau ce nu pot avea ! ironie a vietii ,nu ? ! sa vrei ce nu se poate , mai, mai ! ce pretentii!
  Iar am “vorbit ” mai mult decat trebuie !si ce nu trebuie !

  In frumosul meu oras, poluat , ninge cu fulgi mari ,este foarte frumos .
  Mi-as dori sa fiu in vacanta macar o saptamana !

  Unde dai si unde crapa ! este o vorba , cu ce-am inceput cu furnici, vulturi (ca nu vreau sa ma gandesc acum la principii) iar eu vreau in vacanta !! hm.hm.

 6. rast Said:

  February 19, 2008 at 1:18 am

  > Eu vreau sa fiu “vultur” tocmai pentru
  > ca apreciez la el calitatile pe care mi
  > le-as dori : capacitatea acestuia de a
  > controla “de la inaltimea” lui ,tot
  > ce-l inereseaza
  Nu cred ca vulturul “controleaza” ceva… survoleaza. A controla presupune a tine in frau niste activitati. Eu cred ca vulturul se adapteaza doar situatiei de pe teren si… traieste

  > Iar am “vorbit ” mai mult decat trebuie
  Dar tu vrei sa discutam pe net, tu tacand si eu scriind in disperare? Daca tot asa te comporti si in viata de zi cu zi… nasol! Regreti si 2 cuvinte spuse…. asta intelegi tu prin comunicare?

  > Mi-as dori sa fiu in vacanta macar o
  > saptamana !
  Cine te opreste sa-ti iei vacanta? Sefu’?

 7. huper Said:

  February 19, 2008 at 1:30 am

  Rast, unde-i elefantul in poveste??

 8. rast Said:

  February 19, 2008 at 1:43 am

  Mersi Huper!
  Java mi-a furat mintile :) atentia!

 9. Programare web, dezvoltare personală » Codul lui Oreste – Extinderea Conştiinţei Said:

  April 24, 2010 at 4:17 am

  [...] Este vorba despre acea viziune de vultur (nu de furnică) asupra evenimentelor vieţii, despre care am mai scris pe acest blog, şi despre care, am putea spune, că este scopul/sensul [...]

Leave a Comment