Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

04.07.07

Cultura colectivă suedeză

Posted in Succesul at 3:42 am by rast

Într-un e-mail un tip zicea cam aşa:


“Trebuie să menţionez că nu cunosc un alt popor care să aibă o cultură colectivă ca a suedezilor. Vă voi povesti o scurtă istorie doar ca să vă faceţi o idee: prima dată când m-am dus în Suedia, în 1990, unul dintre colegii mei suedezi mă aducea la serviciu în fiecare dimineaţă cu maşina lui. Era în septembrie, era frig şi fulguia. Ajungeam foarte repede la întreprindere şi el parca maşina tot timpul  foarte departe de intrare. În fiecare dimineaţă vin în jur de 2 mii de angajaţi cu maşina la serviciu.

În prima zi nu am făcut nici un comentariu, nici în a doua sau în a treia, dar în una din zilele ce au urmat, cu un pic mai multă încredere, l-am întrebat pe colegul meu:

- Aveţi locuri de parcare fixe aici? Am văzut că parcarea este complet goală când ajungem şi totuşi tu parchezi la coadă?

Iar el mi-a răspuns pur şi simplu!

- Nu, dar cum noi ajungem foarte devreme, avem tot timpul să mergem până la intrare, dar cei care ajung mai târziu au mai multă nevoie să găsească locuri mai aproape de intrare, nu crezi?

Imaginaţi-vă ce faţă am făcut. Şi acest lucru a fost suficient ca să-mi schimb în profunzime mentalitatea!”


Termenul de “cultură colectivă”, desemnează practic, un “spirit de echipă”, un respect faţă de co-echiperi; faţă de ceilalţi membri ai comunităţii.”parca maşina tot timpul foarte departe de intrare”…  iniţial am crezut că suedezul este adept al mesului pe jos şi încerca să-şi găsescă un motiv de a merge pe jos  :)   

“Era în septembrie, era frig şi fulguia”… nu numai că omul mergea pe jos, respectându-şi colegii de muncă întârziaţi, dar o făcea cu anumite sacrificii personale: mergea prin frig, prin zăpadă… şi nu a pomenit nimic despre ideea de a-ţi ajuta aproapele.

În ziua de azi există un curent ideologic, mai mult religios, de a-ţi ajuta aproapele. Oare nu e mai frumos/util/uman, să-l respecţi mai întâi, şi după aceea să-l ajuţi? Oriunde mergeţi, întâlniţi oameni care se laudă că ei vor să-şi ajute aproapele dar, aceiaşi oameni scuipă pe jos – pe trotuare sau pe scările blocurilor; te îmbrâncesc să intre ei primii pe uşa magazinului… numai aşa… că se cred ei mai şmecheri. Ce câştigă din asta?

“a fost suficient ca să-mi schimb în profunzime mentalitatea!”… Da! este vorba de o întreagă mentalitate, de o întreagă atitudine de viaţă. Nu am o mentalitate de a-mi ajuta aproapele dar sunt foarte preocupat de ideea de a-mi motiva corect anumite gesturi, fapte. Fac anumite acţiuni numai dacă am nişte rezultate, nu le fac doar pentru a-mi “gâdila orgoliul” propriu!

Îmi aduc aminte de parodia versurilor lui Eminescu:

“Pe lângă plopii fără soţ
Adesea eu treceam
Aş fi trecut şi printre ei,
Dar ce ghişeft aveam!”

3 Comments »

 1. » Slow Food pe Programare web, dezvoltare personală Said:

  April 7, 2007 at 9:13 am

  [...] Din acelaşi e-mail, din care am citat anterior, am aflat, spre ruşinea mea  , pentru prima dată de mişcarea “Slow Food”, care promovează ideea că oamenii trebuie să mănânce şi să bea lent pentru a savura mâncarea. [...]

 2. ionescu Said:

  July 1, 2007 at 12:35 am

  buna am si eu cateva intrebari si pote imi raspunzi si mie te rog mult sefi din suedia sunt rai ? daca zic ceva aia fac sau prima data te ameninta sa bage friac si adac mai afci o gresala nu te ami iarta? te rog mult zi-mi si mie mersi frumos astept un e-mail

 3. daniela Said:

  September 14, 2007 at 7:44 am

  dle Ionescu ,intrebarea tendentioasa imi da de inteles ca iubesti mentalitatea celor fara scrupule!

  Pentru autor :extraordinara lectie de omenie ne-ai povestit.
  .Sper sa fie tot mai multi oameni asa!

Leave a Comment