Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

08.24.07

Martin Eden

Posted in SF at 6:13 am by rast

Când era mai tânăr a citit sau a auzit anumite lucruri care i-au plăcut INSTANT, fără a le raţionaliza sau a le compara cu experienţa trecută. I-au plăcut instantaneu, fără a-şi pune problema de ce îi plac.

Unul din aceste lucruri a fost cartea Martin Eden, scrisă de Jack London. În carte este descrisă viaţa lui Martin Eden, un tânăr marinar ne-educat, ne-citit, ne-cultivat. Întâmplarea a făcut să cunoască o fată din înalta societate şi să se îndrăgostescă de ea.

Sub pretextul că vrea să se cultiveze, a început să-i facă vizite dese acestei fete/femei. Motivaţia vizitelor era iubirea ce i-o purta. Ea nu-i arunca nici o privire, în ochii ei era un “marinar necioplit”, dar iubirea îl făcea să treacă peste relativul dispreţ de care se lovea în vizitele lui, şi motivând gestul lui ca o dorinţă ferventă de auto-educare, îşi continua vizitele, obţinând astfel o îmbunătăţire a educaţiei şi culturii, practic ne-voită.

Înţelepciunea populară, cu a ei zicală: “femeia te ridică, femeia te coboară”, dă dovadă că a fost un fin observator al psihismului uman.

Cultivându-se din ce în ce mai mult, şi începând să cunoască adevărata faţă a oamenilor din înalta societate, oameni care au o purtare cu cei din jur, foarte… “simandicoasă”, dar în sufletul lor sunt putrezi; a început să dispreţuiască această societate şi mediul în care trăia.

A ajuns la un dezgust aşa de mare încât şi-a pus problema părăsirii acestei lumi, cu obiceiurile ei simandicoase, cu tot. E interesantă prezentarea zbuciumului lui sufletesc, înaintea luării hotărârii definitive: s-a aruncat în mare, de pe un vapor. Marinar fiind, se putea salva dar, pentru a nu da curs acestei “tentaţii”, şi-a legat mâinile şi picioarele.

Şi aşa a ajuns Martin Eden în veşnicele plaiuri ale vânătorii.

Leave a Comment