Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

08.25.10

Formula unei vieţi sănătoase

Posted in Sănătate, Viata at 3:11 am by rast

Din regimurile de viaţă, practicate şi experimentate, aş putea concluziona că:

viaţă sănătoasă = simţ interior + hrană vie + întreruperea dialogului interior

Are importanţă şi durata vieţii (70-80 sau chiar peste 100 ani) dar şi cum trăim: sănătoşi (cu putere de muncă şi viaţă) sau „o târâim” de azi pe mâine, fără vlagă şi cu moralul susţinut de diferite substanţe ajutătoare (alcool, cafea, tutun, etc.).

Simţul interior – este o componentă a oricărei fiinţe umane. Orice om o are, mai mult sau mai puţin atrofiată (neglijând, timp îndelungat, mesaje lui, omul nu-l mai poate distinge dintre multitudinea de emoţii şi gânduri nesemnificative). Urmând un proces progresiv de „antrenare”, simţul interior se poate dezvolta, având posibilitatea de a-i distinge foarte clar mesajele/atenţionările.

De exemplu: încă de la apariţia pe piaţa românească a telefoniei mobile, simţul meu interior mi-a comunicat să nu-mi cumpăr sau să folosesc foarte mult un telefon mobil. Nu am telefon mobil nici în ziua de azi, 2010. Prin anii 2002-2004 erau diferite zvonuri că şi monitoarele cu tub catodic, al calculatoarelor, ar fi nocive pentru ochi. Se făcea propagandă pentru ochelari fără dioptrii, care „opreau” doar radiaţiile nocive ale monitoarelor. Am vrut să-mi iau şi eu; simţul interior mi-a spus să nu-mi iau, că acele radiaţii nu sunt periculoase, mai nocivă este concentrarea privirii la distanţă mică. Am început o practică interesantă: o dată pe oră, priveam timp de 1-2 minute pe geam, la distanţă cât mai mare.

A fost o perioadă (vreo 4-5 luni de zile) prin 2002 când am simţit să mănânc multă ceapă crudă. Mâncam cel puţin o ceapă crudă pe zi, ca ingredient altor mâncăruri.

Hrana vie – mâncarea a cărei preparare s-a făcut fără foc. Orice fel de preparare (prăjire, fierbere, coacere) duce la modificarea substanţelor nutritive şi a altor energii benefice din alimente.

Nu se poate trece imediat de la un regim de alimentaţie cu mâncare gătită la un regim de crudităţi. Primul impediment (mai uşor de sesizat de omul obişnuit cu alimente preparate) este gustul. Orice persoană „va duce dorul” alimentelor gătite şi consistent condimentate.

Un alt impediment este lipsa senzaţiei de saţietate. Ar trebui acordată mai multă atenţie simţământului de foame şi/sau saţietate. Acestea sunt mesaje din partea organismului uman, despre starea lui. Este ştiut, din boala de diabet, că lipsa de nutriţie a celulelor corpului duce la variate şi grave complicaţii – îmbolnăvirea ochilor, rinichilor, inimii, etc.

Nu numai diabetul poate duce la o lipsă de nutrienţi pentru celule. Orice om, neglijent cu alimentaţia sa, poate să-şi „amăgească” senzaţia de foame cu 1-2 covrigi, luaţi pe fugă, de la chioşcul din colţ. Covrigii şi orice alt aliment, fără substanşe nutritive, „umplu stomacul” şi pentru 1-2 ore senzaţia de foame dispare. Celulele rămân flămânde. Într-un organism cu celule sub-nutrite apare mult mai timpuriu boala şi semnele îmbătrânirii.

Alimentele mâncate, „introduse” în stomac şi apoi în tractul digestiv (intestine), sunt „atacate şi desfăcute” în componenţi mult mai mici care să poată străbate peretele intestinal, să ajungă în sânge şi de aici să fie transportate la toate ţesuturile (celulele) organismului. Omul obişnuit cu o alimentaţie preparată cu foc şi-a adaptat şi conţinutul sucurilor gastrice şi intestinale astfel încât ele să extragă cât mai multe substanţe nutritive din aceste alimente preparate.

Trecerea la un regim preponderent din crudităţi, nu va schimba brusc şi componenţa sucurilor digestive. Trebuie perioade lungi de adaptare (luni sau chiar ani).

Hotărâsem la un moment dat (2001-2002) să nu mai mănânc păine şi să trec pe o alimentaţie cu mămăligă. Pentru o zi-două, obţineam senzaţia de saţietate dar, mai apoi, „mă prindea” o foame… până nu mâncam pâine, nu mă simţeam sătul. Am perseverat şi în 2-3 luni, nu mai mâncam nici o felie de pâine.

Acum (2010) nu mai mănânc păine, nici mămăligă. Ceea ce mănânc (fructe + grăsime animală – slănină sau guşă de porc când e frig – legume fierte – ghiveci – vara cu călduri mari) nu consum pâine. Este aproape incredibil, cum trec săptămânile şi nu simt nevoia de pâine…

Întreruperea dialogului interior – marele beneficiu este: întărirea sistemului imunitar. Gândurile negativiste (auto-condamnare, frică, furie, etc.) consumă din energia sistemului imunitar, acesta ne-mai-putând face faţă unor invadatori fizici (viruşi, bacterii).

Este mult apreciată „gândirea pozitivă”. După părerea mea nu „gândirea pozitivă” este începutul ci, întreruperea dialogului interior (întreruperea gândurilor negativiste).

Este ca şi cum am încerca să cultivăm morcovi pe o parcelă de pământ plină cu scai. Mai întâi îndepărtăm scaii, curăţăm pământul şi apoi plantăm morcovii.

Dacă începem să ne impunem gânduri pozitive, deseori mintea „ne va luneca” şi vom gândi negativist, aşa cum a fost obişnuită, ani de zile, mintea.

Simţul interior este esenţial. Putem compara simţul interior cu perioada de antrenament pentru o echipă de fotbal. Meciurile (alegerile alimentelor, ce să mănânci şi de ce să te fereşti) sunt foarte importante dar, rezultatele meciurilor depinde de antrenamentul anterior. Dacă echipa nu se antrenează, fiecare jucător va juca “din amintiri”, fără a face un adevărat joc de echipă.

2 Comments »

 1. Paul Said:

  August 31, 2010 at 4:34 am

  Sa le luam pe rand:
  In legatura cu folosirea tehnologiei si a telefonului mobil, as spune ca este acesta optimizeaza foarte mult viata noastra de zi cu zi deoarece ne ajuta sa ramanem conctati. Mamaia mea are o bucurie enorma de fiecare data cand o sun si cred ca aceasta compenseaza cu radiatiile pe care le produce telefonul mobil.

  Este foarte greu sa practici un asemenea regim daca te afli intr-o stare normala a sanatatii. Avand in vedere ca mancarea s-a transformat intr-o arta este nevoie de o disciplina de fier ca sa nu fi ispitit. Dar daca tu reusesti, inseamna ca si eu si altii putem reusi.

  Si ajungem la dialogul interior pe care eu il consider cel mai important pas. Daca ne pastram o gandire sanatoasa, alimentatia conteaza mai putin, din punctul meu de vedere.

 2. Sa traim bine si mult | Scopul meu Said:

  August 31, 2010 at 7:32 am

  [...] recomand articolul numit “Formula unei vieti sanatoase” in care explic in detaliu cum am reusit eu sa devin sanatos pas cu [...]

Leave a Comment