Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

12.03.07

Munca ca hobby

Posted in Mărturisiri at 3:21 am by rast

Citatul: “fă ceea ce-ţi place în viaţă şi nu vei simţi că munceşti!” mi se potriveşte ca o mănuşă. Când programez nu simt că muncesc!

Am avut o discuţie cu un coleg care nu reuşea să înţeleagă ideea că programarea nu este muncă pentru mine. Discuţia a început-o el, întrebându-mă dacă nu m-am plictisit de calculator, toată ziua cu nasu-n monitor.

I-am răspuns că nu sunt plictisit ci îmi place ceea ce fac, cu nasu-n monitor şi mintea pe bigudiuri. El o ţinea “morţiş”: odată şi odată, tot ai să te plictiseşti.

Am “propus” ca termen de plictisire, anii de pensie. Apoi am încercat să-i fac comparaţie cu pescuitul, el fiind un pescar înrăit. I-am spus că aşa cum nu se plictiseşte el de pescuit, aşa nu mă plictisesc eu de programare.

Se uita la mine ca la extratereştri. Dar n-a mai comentat/insistat, m-a lăsat în legile mele, “dus cu pluta” :) .

În anii ’98-’99 eram angajat la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” din Iaşi, ca administrator a unui server Linux (RedHat), iar în timpul liber făceam o activitate de programare pentru o firmă particulară.

Acea “viaţă duală”, de administrator (full-time) şi programator (part-time) m-a făcut să-mi pun problema muncii.

Ca administrator era o muncă foarte faină din punct de vedere raţional: Linux, tehnologii Internet, etc. Era, ca să zic aşa “o chestie fudulă!”. Ca programator baze de date, era ceva mai anost, în sensul că deja stăpâneam lucrul cu bazele de date, rămânând mai mult munca de design al interfeţei.

Dar ce am observat? Programarea, trecând peste aspectele raţionale şi oarecum de orgoliu profesional/personal că administrarea este mai cool :) , îmi oferea o stare de bine interior şi de echilibru. Şi parcă nu eram nici aşa de obosit.

Deja mă bătea gândul să părăsesc acel post/job şi să-mi găsesc ceva ca programator. Decizia a fost luată “cu desăvârşire” în momentul în care am realizat că programarea îmi permite să implementez şi anumite facilităţi pe care eu le consider mai bune. Administarea este mult prea rigidă (pentru o personalitate ca a mea – cu oarece imaginaţie şi/sau tendinţă spre a face lucrurile mai bune), ai la dispoziţie o gamă limitată de opţiuni/setări, pe care poţi să le combini să obţii ceea ce doreşti.

Ca programator, gama este nelimitată. Doar imaginaţia poate să-ţi pună o oprelişte.

Leave a Comment