Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

06.30.08

Scalabilitate

Posted in Java at 2:07 am by rast

scalability – pe limba lui Shakespeare.

Conform glosarului de termeni tehnici, de aici, scalabititatea este: “însuşirea unui sistem, echipament, dispozitiv etc. de a permite schimbări importante ale dimensiunilor şi/sau capacităţii sale, cu costuri acceptabile, fără dificultăţi şi cu păstrarea caracteristicilor şi performanţelor iniţiale”.

Un program/aplicaţie software este “un sistem” care se supune acestei legi a scalabilităţii. Din păcate, sunt puţine programe care să fie scalabile. M-am confruntat direct cu această problemă, în diverse împrejurări, axând diferite “poziţii” faţă de softul respectiv.

Applet-ul de la DRDP, care avea peste 6000 de linii, nu a pornit de la un proiect global. Am început o aplicaţie cu un scop bine precizat, dar mică, apoi am adăugat diverse facilităţi, înglobând una câte una, tabelele din baza de date.

Acel program de PLUP (Pregătirea, Lansarea şi Urmărirea Producţiei) realizat într-un job part-time, în vreo 2-3 ani, a avut cam aceeaşi “soartă”, am adăugat fel de fel de facilităţi, “deranjând”, funcţionalităţile anterioare. Programul a fost înlocuit cu unul realizat de o firmă care are exact aceeaşi… “soartă”. Nici acum nu este gata. Se adaugă câte ceva (capabilităţi) şi apar probleme în 3-4 alte locuri care funcţionau corect înainte. Deci… se întâmplă şi la case mai mari.

În aplicaţia la care lucrez în prezent am încercat să ocolesc această problemă, proiectând din start aplicaţia la un caz cât mai general posibil, particularizând-o pentru diverşii clienţi, prin setări într-un fişier extern… care este “citit” de aplicaţie în momentul start-ării ei. M-am confruntat chiar săptămâna trecută cu un client cu o anumită cerinţă particulară şi nu a fost cazul de modificări a programului. Cerinţa a fost indeplinită doar prin setări din acel fişier extern.

Mă captivează foarte mult această problemă a modularizării şi scalabilităţii. “Mă apasă” :) tot mai tare un gând: să încep să fac nişte componente/clase (ceva Beans, EJB) îmbinabile între ele, cu o rezultantă clară: aplicaţia, aşa cum o vrea clientul. Cea mai generală soluţie ar fi proiectarea ei într-un soft de modelare UML, independent de limbajul de programare folosit, apoi implementarea soluţiei în diverse limbaje de programare: Java, PHP…

Poate ar trebui să ţin cont şi de expansiunea AJAX, care se vede foarte pregnant în versiunea 2.5.1 a WordPress-ului.

Leave a Comment