Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

05.24.07

Logica fuzzy

Posted in Java at 2:26 am by rast

De când am devenit programator de PLC-uri :) am început să mă documentez (zic eu: serios) despre această activitate de programare a controller-elor. Chiar azi am “descoperit” ideea de logică fuzzy. Nu numai că este un concept interesant, dar are o mare legătură cu viaţa de zi cu zi a unui programator. După câte se ştie, logica programării se desfăşoară binar: 0 şi 1… DA şi NU.

Un programator, muncind (programând) 40 de ore pe săptămână, începe să gândească boolean  :)  , adică în termeni foarte stricţi de DA sau NU. Eu numesc asta un fel de boală profesională. Şi nu eu sunt primul care are o astfel de părere, fostul meu profesor de algoritmică, despre care am vorbit aici, ne-a spus: “programarea mutilează mintea omului”. Student fiind, nu am înţeles această problemă, dar după câţiva ani de programare am simţit-o pe neuronii mei.

Un programator devine mai restrictiv în viaţa de toate zilele. Evenimentele, oamenii pe care îi cunoaşte, începe să le încadreze în nişte limite înguste, de DA sau NU; BUN sau RĂU. Dar viaţa nu este aşa. Viaţa admite o paletă largă de încadrări. De asta am făcut analogia cu logica fuzzy.

Logica fuzzy nu este doar logica cu 1 şi 0, ci cu o mai mare plajă de valori între 0 şi 1.

La biblioteca Eminescu (1997-1999), unde am fost administrator Linux (RedHat), am avut ca şef un filolog de profesie. Trebuie să recunosc deja, în acea perioadă, începusem să mă îmbolnăvesc profesional, să gândesc viaţa în 0 şi 1. Dar acel şef “m-a adus cu picioarele pe pământ”. Pentru a mă înţelege cu el (relaţii strict profesionale) am făcut un efort de a înţelege şi sistemul lui de gândire. modul cum punea el problemele.

La început îmi venea foarte greu, eram deja obişnuit cu 0 şi 1, dar mai apoi mi-am dat seama că are mare dreptate.

Motiv pentru care o să aprofundez logica fuzzy, nu numai pentru a o aplica în programarea PLC-urilor, ci ca o simulare mult mai realistă a evenimentelor care se pretează automatizărilor.

5 Comments »

 1. carolina marin Said:

  June 2, 2007 at 4:49 am

  respect si admiratie…cuvintele sunt inutile…cand citesti ce scriu astfel de oameni,te inclini,te inchini si spui : doamne,dumnezeule …!

 2. Anca Said:

  June 8, 2007 at 4:11 am

  Acum la Facutatea de Informatica, este un optional “Fuzzy Systems and Soft Computing” si un curs la master “Prelucrarea vorbirii şi teorii fuzzy”.

 3. rast Said:

  June 8, 2007 at 2:31 pm

  La ce se refera acel curs optional? Logica fuzzy, stiu acum ce este, dar nu stiu ce e cu “Soft Computing”.
  Mersi!

 4. Birkoff Said:

  December 18, 2007 at 1:53 am

  Am dat din intamplare peste acest blog (cautand ceva despre programare :D ) si am stat sa citesc acest articol, si vroiam sa ii dau dreptate autorului in ce priveste schimbarea stilului de gandire in timp…
  Diferenta este ca fiind programator web, incerc sa intuiesc ce ar face vizitatorul cand intra pe o pagina, incerc sa ii anticipez miscarile si sa scriu codul in asa fel incat pentru vizitator sa fie cat mai intuitiv… si tot incercand am ajuns sa fac asa si in real word, incerc sa ma pun in pielea celui de langa mine ca sa imi dau seama cum gandeste…
  Oare cine pe cine controleaza intr-un final? Omul sau Masina?

 5. rast Said:

  December 18, 2007 at 11:26 pm

  Din pacate marea majoritate a oamenilor sunt ca niste masini. Traiesc in virtutea unor idei impuse de societate. Considera frumos ceea ce societatea le spune ca este frumos, asculta colinzi si le plac colinzile, cand societatea le spune, etc.
  E bine sa luptam sa nu devenim “masinisti”, sa ne pastram o doza de subiectivism uman.
  Stiam site-ul tau, cautand ceva despre Castaneda… s-ar putea sa ne mai intalnim si pe programare.org…

Leave a Comment