Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

12.05.06

Câmp morfic

Posted in Inteligenţă emoţională at 6:25 am by rast

Câmpurile morfice (CM), cele presupuse de Rupert Sheldrake în teoria morfogenetică, pot fi comparate cu nişte matriţe în care este turnat metalul topit pentru a lua forma respectivă. O altă comparaţie (poate chiar mai bună) se poate face cu pământul peste care plouă. Iniţial acesta este plan, dar apa începe să sape mici şanţuri prin care să se poată scurge mai uşor. Gradat aceste şanţuri se adâncesc şi din ce în ce mai multă apă va curge pe acolo.

În comparaţia de mai sus, şanţurile reprezintă câmpurile morfice nou formate, care creează obişnuinţa ca lucrurile/evenimentele să se petreacă predominant într-un anumit fel şi nu în altul. În linii mari, teoria morfogenetică explică mult mai aprofundat şi extinde ceea ce noi numim “obişnuinţă”.

Pe baza câmpurilor morfice pot fi explicate foarte multe fenomene, din diverse domenii, constatate experimental, rămase fără explicaţii viabile ani de zile. În domeniul psihologiei, teoria morfogenetică, a venit ca o completare pentru alte teorii elaborate anterior, cum ar fi de exemplu: teoria subconştientului colectiv al lui C. G. Jung.

În cercetările sale experimentale, Jung o observat o serie de fenomene stranii, care nu puteau fi explicate decât dacă se pleca de la ipoteza existenţei unui gen de conexiune între membrii aceleiaşi specii. De exemplu, Jung a constatat că unii eschimoşi aveau vise cu şerpi sau păianjeni, deşi astfel de vieţuitoare nu există în zona geografică în care locuiesc eschimoşii şi nici nu existau alte surse de unde aceştia să afle de existenţa unor astfel de vieţuitoare. În realitate, eschimoşii observaţi nu puteau să definească ceea ce visau, dar când desenau imaginile vizualizate, oricine putea recunoaşte vietăţile în cauză. Pe baza acestor experimente, Jung a postulat existenţa unui subconştient colectiv la care fiecare membru al speciei era mai mult sau mai putin conectat şi prin intermediul căruia are acces la o serie întreagă de cunoştinţe, arhetipuri şi obiceiuri. Această teorie a subconştientului colectiv este parţial similară âmpurilor morfice din teoria morfogenetică.

De asemenea, pe baza acestor teorii, se poate da o explicaţie performanţelor sportivilor, care cresc în mod vizibil de la o generaţie la alta, deşi structura biologică a omului este oarecum constantă şi chiar în epoca modernă decade datorită alimentaţiei nesănătoase, sedentarismului şi ruperii faţă de natură şi de ritmurile ei normale. Creşterea performanţelor nu poate fi pusă doar pe seama antrenamentului, deoarece ea se poate manifesta de la vârste foarte fragede, la care copiii mici dau dovadă de performanţe mult mai bune decât cele ale copiilor din trecut.

În descrierea teoriei m-am inspirat de pe site-ul: http://www.aim.active.ws/, de unde puteţi afla mai multe amănunte despre aceasta. În cele două posturi de pe blog m-am limitat doar la acele idei care au legătură cu inteligenţa emoţională.

2 Comments »

  1. » Programator pe Programare web, dezvoltare personală Said:

    December 18, 2006 at 5:49 am

    [...] Această întâmplare benefică poate fi interpretată ca o conexiune la un câmp morfic despre care vorbesc aici. De exemplu, căutam azi pe net blog-uri despre programare şi programatori, aşa-mi venise mie să iau o pauză de programare. [...]

  2. » Mintea universală pe Programare web, dezvoltare personală Said:

    October 25, 2007 at 11:30 pm

    [...] “toti indivizii aveau la dispozitie toate cunostintele/experientele speciei”… aceeaşi Mărie cu alte pălării. Una din pălării denumiri , este câmp morfic despre care am mai vorbit aici. Ideea câmpului morfic nu este doar o teorie care îmi place. Este o realitate pe care o simt. De data asta când spun simt, nu mă mai gândesc doar la inteligenţa emoţională ci, în primul rând, trebuie amintită starea minţii de a fi acaparată de trăirea prezentă. Idee larg expusă în cartea lui Eckhart Tolle, “Puterea prezentului”. Recomand această carte deoarece ea este scrisă de un occidental (Germania), folosind cuvinte şi exprimări uşor de înţeles pentru noi europenii. Ar mai fi cărţile lui Castaneda cu acea sintagmă de Întreruperea Dialogului Interior, dar foloseşte un limbaj specific culturii toltece (continentul American) şi deci, mai puţin accesibil europenilor. [...]

Leave a Comment