Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

01.09.09

Osho – nu poţi schimba lumea

Posted in Citate Osho, Dezvoltare personală at 3:47 am by rast

Fiecare se crede centrul şi el trebuie să se îngrijească de restul lumii, trebuie să transforme lumea şi să creeze o utopie. TOT CE SE POATE FACE ESTE SĂ TE TRANSFORMI PE TINE. Tu nu poţi schimba lumea. Dacă încerci poţi crea mai multa neinţelegere, mai mult haos, poţi face mai mult rău, poţi încurca totul. Deja lumea este prea zăpăcită. Tu poţi să o faci mai încurcată şi mai confuză.

Te rog,  lasă lumea să aibă singură grija de ea. Poţi face doar un singur lucru, şi anume: poţi atinge tăcerea interioară, beatitudinea interioară, lumea interioară. Dacă o atingi atunci ai ajutat extrem de mult. Doar transformând un punct ingnorant într-o flacără iluminată, doar aducând o persoana de la întuneric la lumină, ai transformat deja o parte a lumii. Şi această parte transformată va avea propriile sale reacţii în lanţ. Buddha nu este mort, Iisus nu este mort. Ei nu pot fi morţi deoarece acolo este o reacţie în lanţ – de la o lampă,  ia lumina, incepe să ardă şi altă lampă.

Dar când lumina ta nu este prezentă, când lampa ta nu arde, atunci nu poţi ajuta pe nimeni. Primul lucru fundamental este să ajungi la flacăra ta interioară. Atunci poţi împărţi şi la alţii, poţi aprinde şi lumina altora: atunci  apare o suscesiune. Poate tu dispari din lume, din trup, dar flacăra ta va continua să treacă din mână în mână. Ea va continua până la eternitate. Iluminaţii nu mor niciodată deoarece lumina lor devine o reacţie în lanţ, iar persoanele neiluminate nu trăiesc niciodată, deoarece ele nu pot crea nici un fel de reacţie în lanţ, nu au nici un fel de lumină pe care să o împartă; nu au lampa aprinsă ca să poată aprinde şi lampa altora.

Te rog  preocupa-te doar de tine.


“Fiecare se crede centrul”… majoritatea oamenilor trăiesc cu impresia că lumea “gravitează” în jurul lor, că ei sunt alfa şi omega.

“Tu nu poţi schimba lumea”… atâta vreme cât omul crede că se află “în centrul universului” el va crede că poate să schimbe lumea. Viaţa unor oameni poate să le dea acele “şuturi în spate”, astfel încât să realizeze cele două paradigme: că nu sunt în centrul universului şi nu pot schimba pe nimeni.

“Dacă încerci poţi crea mai multa neinţelegere, mai mult haos”… să fie aceasta cauza haosului din zilele noastre?!?!?1 Faptul că majoritatea oamenilor vor să-şi impună punctul de vedere, vor să-şi impună, ca titlu de adevăr, propria părere personală?

3 Comments »

 1. radu ignatescu Said:

  January 9, 2009 at 11:58 pm

  salutare tizule!

  inclin sa iti dau dreptate la intrebarea de la sfarsitul articolului, adica “da” toti suntem preocupati de ceilalti dar nu de noi insine.
  super ideea cu lumina care nu se stinge, e de mare impact:)

  dau mai departe articolul tau, e super fain…

  R

 2. Mihai Petrea Said:

  January 12, 2009 at 2:38 am

  Felicitari pentru articol. Si eu citesc cu mult interes cartile lui Osho. Vizavi de subiectul de mai sus, eu imi permit sa adaug unele lucruri.Este perfect adevarat ca nu poti schimba lumea….dar eu as impartii lumea in doua categorii.Una ar fi categoria mare, in care intra toata lumea de pe pamanat, si intradevar, nu prea poti schimba mare lucru, iar a doua ,este lumea noastra mai mica, compusa din familie, prieteni, colegi de servici……etc.Aici, cred eu, am putea sa facem schimbari.Am putea sa le dam ocazia celor din jur sa se schimbe.Atentie, am spus sa le dam ocazia, nu sa-i schimbam.Putem face asta prin exemplul personal.Daca ei vad progresul nostru, si le place ceea ce vad……poate vor fi si ei interesati de o schimbare. Daca nu…..ii putem schimba, inlocuindu-i. Trebuie sa fim foarte atenti la cei cu care ne inconjuram, si sa facem ceea ce este necesar, chiar daca uneori este incomod.Sigur, te poti si retrage in tine, sa meditezi, asa cum facea Osho….dar nu e la indemana oricui, si nici nu cred ca asta e viata pe care ne-o dorim. Deci dezvolta-te si fi tu persoana care doresti sa fie celalalt, iar schimbarile nu vor intarzia sa apara.

 3. rast Said:

  January 12, 2009 at 4:22 am

  Din pacate, experienta mea de viata, “imi spune” ca nu poti schimba pe nimeni, indiferent de context. Poti schimba pe cineva, doar manipulandu-l.

Leave a Comment