Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

01.02.09

Gurdjieff – interes şi indiferenţă

Posted in Dezvoltare personală at 3:45 am by rast

Anumite narcotice au proprietatea de a adormi personalitatea, fără a afecta esenţa. După ce i-au fost date unui om, se poate vedea personalitatea sa dispărând pentru un anumit timp, nu îi rămâne decât esenţa. Şi se întâmplă ca omul, plin de idei variate şi exaltate, plin de simpatii şi antipatii, de dragoste, ură, ataşamente, patriotism, obiceiuri, de gesturi, dorinţe, convingeri, să se trezească brusc complet gol, deposedat de toate gândurile, sentimentele, convingerile, şi de toate punctele de vedere personale asupra lucrurilor. Tot ceea ce îl surescita altă dată îl lasă acum cu totul indiferent. Uneori, el poate să-şi dea seama de caracterul artificial sau imaginar al stărilor sale de spirit obişnuite şi a frazelor pompoase, ajunge chiar să le uite complet, ca şi cum toate acestea nu ar fi existat niciodată. Asemenea lucruri, pentru care era dispus să-şi dea viaţa, i se par acum ridicole, sau lipsite de sens, sau se indignează de atenţia pe care le-a dat-o. Tot ceea ce poate găsi în el însuşi este un mic numar de înclinaţii instinctive şi de afinităţi. Îi plac bomboanele, căldura, nu îi place frigul, nu îi place să muncească, sau poate îi place, dimpotrivă, să facă exerciţii. Şi asta este totul.

Ouspensky: “Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută”


“Anumite narcotice au proprietatea de a adormi personalitatea, fără a afecta esenţa”… unele narcotice doar “adorm” personalitatea, simţul interior, urmat zi de zi, ani în şir, duc la o dezvoltare a personalităţii conformă cu esenţa. Este mai mult decât o “adormire”, este o totală transformare.

“complet gol, deposedat de toate gândurile, sentimentele, convingerile”… când auzi ideea “deposedat de toate gândurile”, te poţi gândi la o “spălare de creier”, la o incapacitate de gândire. Dar nu este aşa, este vorba despre o transformare a gândurilor, de o schimbare a “direcţiilor” în care se îndreaptă gândurile.

“şi de toate punctele de vedere personale asupra lucrurilor”… punctele de vedere personale tind să fie luate de cunoaşterea cât mai obiectivă a lucrurilor. Datul cu părerea tinde să fie înlăturat de cunoaşterea cât mai în amănunt a lucrurilor. Din această cauză apare şi indiferenţa. Oamenii obişnuiţi, cu o personalitate “construită” de societatea contemporană se opresc la o părere X, despre un anumit lucru. Îşi memorează şi apoi apără cu mare putere, părerea personală… nu mai încearcă să afle adevărul despre acel lucru, părerea personală le este suficientă. Oamenii a căror personalitate se creează conform cu esenţa, se detaşează de părerea personală, încercând să afle adevărul despre acel lucru. Multe lucruri, considerate interesante de societate, sunt în realitate, false valori. Am, din păcate, o experienţă personală destul de bulversantă, din acest punct de vedere. Cu vreo 4-5 ani în urmă am manifestat un interes foarte mare asupra ştiinţelor medicale, crezând că această preocupare, de a studia medicina umană, în special fiziologia, mă va însoţi chiar şi în anii de pensie, medicina fiind un domeniu foarte vast. Nu peste mult timp “am realizat” contradicţiile ce însoţesc teoriile medicale. Am găsit, chiar în cărţi de medicină adresate studenţilor, contradicţii între teoriile medicale şi latura experimentală, de laborator. În acest mod am ajuns complet gol, deposedat de interese de cunoaştere a multor domenii considerate interesante de societate, ele bazându-se pe false teorii şi concepte.

“Uneori, el poate să-şi dea seama de caracterul artificial sau imaginar al stărilor sale de spirit obişnuite şi a frazelor pompoase, ajunge chiar să le uite complet”… iată şi o oarecare explicaţie a faptului că frazele pompoase, de urături de sărbători mă lasă rece şi nu mă fac să le multiplic prin mesaje.

1 Comment »

  1. Programare web, dezvoltare personală » Interes şi indiferenţă – motivaţie de viaţă Said:

    February 25, 2010 at 5:41 am

    [...] Găsiţi post-ul aici. [...]

Leave a Comment