Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

10.24.08

Fiecare vârstă cu problemele ei

Posted in Dezvoltare personală at 12:46 am by rast

Se spune că fiecare vârstă are “problemele ei”, în sensul că are anumite preocupări şi interese specifice. Îmi aduc aminte de anii (vârsta) 22-25, mă întâlneam deseori cu foştii colegi de liceu/şcoală generală, stând la discuţii pe o bancă într-un parc din Tg. Neamţ. Ne aduceam aminte de anii de elev, trecând în revistă colegii, şi ne puneam “la curent” dacă X-ulescu s-a însurat sau Y-uleasca s-a măritat. Odată, pe o bancă vecină doi bătrânei (feţele îi trădau că au peste 60 de ani) treceau în revistă vechile cunoştinţe, punându-şi probleme dacă Z mai trăieşte sau nu. Atunci, pe loc, ne-a bubuit un râs, cu o undă de melancolie: fiecare vârstă cu problemele ei: unii cu însurătoarea alţii cu îngropăciunea.

Acest post mi-a fost sugerat de mesajele de pe o listă de discuţii. Pe acea listă, să-i spunem: de spiritualitate, multe persoane, peste 40 de ani, îşi pun probleme existenţiale despre “evoluţia spirituală”. Am inclus în acest termen “evoluţie spirituală” o gamă mai largă teme/idei discutate, lucruri pe care le-am putea indexa în categoria dezvoltare personală.

Dacă mă gândesc la vârsta majorităţii celor ce discută pe listă (pot să-i pun la socoteală şi pe cei ce stau inactivi, doar citind mesajele, nu şi scriind) şi la vârsta mea, ajung la concluzia că, de data aceasta, nu m-am încadrat în conceptul de “fiecare vârstă cu problemele ei”. Marea majoritate a oaenilor (nu numai cei de pe acea listă de discuţii) îşi pun probleme existenţiale la vârste înaintate, uneori în pragul pensionării (spre 60 de ani sau peste). Eu mi-am pus astfel de probleme de pe la 22 de ani, mi le-am rezolvat, iar acum, la vârstă înaintată, mă apuc de învăţat lucruri noi :) , administrare de sistem (PC – Personal Computer). Dar nu numai probleme de IT, de când cu această criză economică, încercând să înţeleg hăţişurile economiei (sistemului economic) ce ne guvernează viaţa, m-am familiarizat şi cu anumite concepte economice, dar (încă :) ) nu cu cele contabiliceşti.

Nu sunt genul omului care să susţină că el are dreptate. Când greşesc, îmi recunosc deschis greşeala, în faţa oricui. Dar de data aceasta nu ştiu dacă am greşit sau nu! Cum este oare mai bine: să-ţi zbuciumi mintea cu probleme existenţiale la anii tinereţii sau la anii bătrâneţii?

Îmi vin în minte scriitori ca Octavian Paler sau Eugen Ionescu care, la vârste înaintate, peste 60 de ani, îşi punea probleme existenţiale, însoţite şi de stări psihice prea puţin confortabile. Dar şi scriitori ca Mircea Eliade sau Osho, care au avut bătrâneţi (dar şi tinereţi mai zbuciumate… recomand cartea “Romanul adolescentului miop”, de Mircea Eliade) însoţite de stări de împăcare cu ei înşişi.

Dacă ar fi să mă laud, aş spune că am făcut bine, că nu am greşit: în anii tinereţii mi-am găsit un achilibru interior, iar acum spre bătrâneţe, echilibrul interior se adânceşte, creşte. Creşte tendinţa spre organizare. Lucru pe care nu îl văd la alte persoane cu vârste apropiate. La mulţi, tendinţa spre haos creşte.

Sunt multe de spus… problema este dacă mă voi putea descurca în continuare în această lume cuprinsă de haos şi incorectă.

Leave a Comment