Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

05.26.09

Bănuială de bănuială!

Posted in CSS, SF natural at 10:49 pm by rast

Încep să am o bănuială! Internetul şi noile lui tehnologii (CSS, AJAX, etc.) oare nu au fost inventate în urma unor “inspiraţii” din alte planuri ale existenţei? De multe ori, în ultimele săptămâni – de când lucrez la site-ul web, încercând să fac diferite sistematizări în fişierele *.css, simt: să fac sau nu, anumite completări/modificări.

Mi se pare un lucru foarte ciudat! Mi se pare “destul de normal-natural” să am intuiţii în viaţa cotidiană… dar şi în ceea ce priveşte astfel de tehnologii specializate? Uneori mă miră şi pe mine ideile ce-mi trec prin minte. Ştiu că nu sunt ale mele… că vin de undeva. Sunt curios unde vor ajunge!

O altă nedumirire: sunt îndreptat, prin ceea ce simt, să folosesc produse/soft-uri Open Source. Nu! Nu sunt un zgârcit! În viaţa de până acum (dinainte de criză) mă ghidam după ideea: “dai un ban, dar stai în faţă”. Simt că ceva se va schimba. Aş putea lansa o ipoteză! Sunt mulţi oameni care lansează ipoteze SF-istice!

Imperiul banului ia sfârşit!

Acest lucru îl simt. Încerc să înţeleg mental ce se poate întâmpla. Încerc să-mi aduc aminte din istorie, timpuri străvechi, în care oamenii trăiau fără bani; în care oamenii îşi procurau cele necesare prin simplu schimb de produse.

V-aţi imaginat vreodată o lume/viaţă în care nu există bani?

Un lucru care priveşte chiar blog-urile. Sunt diferite păreri legate de deschiderea unui link (a unei alte pagini web) din blogroll. Cea mai utilizată practică, este deschiderea ei în altă fereastră (sau “fila”  – în Firefox). Acest efect (deschiderea altei ferestre) se face prin specificarea în link a atributului “target”, cu valoarea “_blank”. În XHTML 1.0 strict, atributul target este depăşit (ca să nu spun de-a dreptul: scos). Căutam o soluţie echivalentă în CSS. Asta până când am găsit o discuţie pe o listă (mânca-l-ar mama de Internet :) ). Din vechile versiuni HTML se “scot” (se consideră depăşite) acele elemente (tag-uri, atribute, etc…) care pot fi preluate de unele funcţionalităţi ale browser-ului.

Mai precis: acel target este preluat de o manevră suplimentară a celui ce vizitează pagina, dar îi lasă libertatea de a alege; adică un click dreapta pe link şi selectarea din lista care apare “deschiderea în fereastră nouă”.

Se observă o tendinţă a tehnologiilor Internet (apropo de “programare web”): de a lăsa o cât mai mare libertate de alegere a utilizatorului/vizitatorului.

Din acest motiv nu mă miră nici tendinţa de realizare a paginii web la care lucrez, tendinţă pe care o simt – nu o… teoretizez, de a lăsa o mai mare libertate de alegere a proprietarului. Din cunoştinţele mele de programare şi design web, există puţine (sau chiar deloc) tools-uri care să-i confere proprietarului o libertate de alegere a design-ului. Există o tendinţă… sunt multe teme pentru WordPress. Proprietarul unui blog are de unde alege.

De asemenea sunt multe template-uri pentru un site web, proprietarul ar avea de unde alege, dacă realizatorul paginii i-ar pune la dispoziţie o gamă de opţiuni.

O temă (template) mi se pare un concept prea… extins. Ce te faci dacă unui proprietar îi place ceva într-o temă şi altceva într-altă temă (ideal-ul ar fi o combinaţie între cele două teme, template)?

Mă tentează o… “mergere” în detaliu a realizării paginilor web. De exemplu alegerea culorii de fundal (sau a unei imagini, cu crearea efectului de degrade), alegerea unei imagini pentru un header (sau footer) al paginii, etc…

3 Comments »

 1. Manole Said:

  May 28, 2009 at 9:20 pm

  Daca tu, care totusi stapanesti dmeniul…te indrepti spre o asa banuiala…atunci novicii…ca mine, ce sa-ti mai spuna?
  Confirm, desigur!
  Nimic, nu-i intamplator!

 2. rast Said:

  May 30, 2009 at 3:36 am

  Ca utilizator/vizitator al paginilor web, cum vezi aceasta libertate de alegere? Ea implicand o mai buna cunoastere a programelor/browser-elor folosite!

 3. Manole Said:

  June 1, 2009 at 12:14 am

  Pur si simplu …ma vad indrumata, si asta fara sa am vreun pic de habar spre ce…

Leave a Comment