Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

09.02.08

Joomla – instalare

Posted in CMS at 3:25 am by rast

Iatămă-s cu un Joomla instalat pe calculatorul local. Procedura de instalare este simplă, ceva mai complexă decât cea a WordPress-ului deoarece cere anumite configurări iniţiale care pe WordPress sunt “default”. Dar nu sunt dificile, sunt însoţite de explicaţii; ţi se spune de ce trebuie acele configurări şi la ce folosesc în continuare.

Am avut o problemă, la instalare, dar care nu ţine de Joomla ci de instalarea lui PHP. Folosesc versiunea 5.2.3, care în fişierul php.ini, îşi setează implicit variabila “session.save_path” cu valoarea calea către un director din “Documents and Settings”-ul user-ului XP care a făcut instalarea PHP-ului. La instalare, Joomla “citeşte” această valoare şi vrea să scrie în acel director sesiunile ce le începe. Am înlocuit acea setare implicita cu “C:\temp” şi totul a mers OK!

Am instalat versiunea 1.5.3, dar deja a apărut versiunea 1.5.4, motiv pentru care voi încerca şi procedura de update. Dar mai întâi să vedem cum funcţionează cea instalată, cum se alege o temă şi cum se scriu articole noi sau se pot modifica cele vechi.

După instalare, dacă se apelează în browser adresa site-ului nou creat cu Joomla, apare o interfaţă ca cea de mai jos:

Joomla home start

Mi se pare mai puţin prietenoasă faţă de cea iniţială din WordPress. Trebuie văzute şi posibilităţile de modificare… temele implicite cu care vine KIT-ul de instalare.

Pentru a intra în secţiunea de administrare a site-ului creat cu Joomla, se scrie în browser adresa “http://home_joomla/administrator” şi se va deschide o fereastră:

Joomla administrare

Joomla administrare
în care se introduce numele utilizatorului şi parola specificate în procedura de instalare.
O altă observaţie comparativă între Joomla şi WordPress, dar care nu se poate trece la capitolul profesionalism :) , fiind o comparaţie “la primul ochi”, ne-relevantă: Joomla are o bază de date mult mai complexă cu vreo 36 de tabele, faţă de doar vreo 10 câte are WordPress-ul. Pentru o comparaţie “aşa cum trebuie” ar fi necesară o analiză a tuturor câmpurilor, a gradului lor de inter-dependenţă şi influenţa lor asupra SEO.

Leave a Comment