Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

10.13.08

Osho – guvern, administraţie

Posted in Citate Osho at 1:04 am by rast

Guvernul este un joc, este cel mai urât şi cel mai murdar joc din lume. Dar sunt oameni care se află la un nivel inferior al stării de conştiinţă şi care se bucură de guvern: aceştia sunt politicienii. Singura bucurie pe care o au este aceea de a guverna, de a avea putere, de a subjuga oameni.

Cea mai mare dorinţă a celor care au ajuns pe culmole conştiinţei este visul de a scăpa într-o zi de toate formele de guvernare. Ziua aceea va fi cea mai măreaţă zi din întreaga istorie – trecut, prezent şi viitor – a omului, pentru că va fi distrus cel mai urât joc, jocul politicienilor, care se desfăşoară de secole întregi. Politicienii au făcut din om doar o piesă de şah şi au creat atât de multă teamă, că fără guverne, se vor instala anarhia, dezordinea, haosul… şi totul va fi distrus. Cel mai ciudat lucru este că noi continuăm să credem aceste prostii. Gândeşte-te la ultimii 5000 de ani. Poţi concepe că, dacă nu ar fi existat guverne, lucrurile ar fi şi mai rele decât sunt deja? În ce sens? În 3000 de ani au avut loc 5000 de războaie.

Crezi că ar fi avut loc şi mai multe războaie fără vreun guvern – ar fi fost posibil şi mai mult haos, şi mai multe crime? Ce au făcut aceste guverne? Nu au făcut altceva pentru oameni decât să-i exploateze, să le exploateze teama şi să-i răzvrătească.


“Guvernul este un joc, este cel mai urât şi cel mai murdar joc din lume.”… ştiam că guvernul american “l-a fugărit” pe Osho pe întreaga planetă. Multe state nu-i dădeau voie să locuiască (sau să-i aterizeze avionul) pe teritoriul lor. Auzisem că a făcut, prin conferinţele sale, referiri foarte negativiste şi injurioase la adresa guvernului şi a conducătorilor SUA. Citatul de mai sus (de pe aceeaşi listă de discuţii) este primul contact direct cu ceea ce a afirmat Osho.

“nivel inferior al stării de conştiinţă”… nivelul inferior al conştiinţei creează mari probleme în ziua de azi. Există două feluri de moralitate:

 1. legislativă
 2. izvorâtă din nivelul de conştiinţă

După părerea mea, problemele societăţii mileniului III nu vor putea fi rezolvate prin moralitate legislativă. Oricât de aspre ar fi legile şi pedepsele/amenzile oricât de grele ar fi, oamenii tot vor găsi modalităţi să le ocolească. Iar sistemul de învăţământ, implicit întreaga educaţie şi cultură, nu se preocupă de mărirea nivelului de conştiinţă. Ele sunt îndreptate preponderent spre acumularea de informaţii în memorie.

“Ziua aceea va fi cea mai măreaţă zi din întreaga istorie – trecut, prezent şi viitor – a omului”… acest citat l-am primit la fix! Exact în aceste momente de criză mondială. Criza se face simţită preponderent în mediul financiar dar, chiar Joseph Stiglitz, fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale, a scris două cărţi, traduse în franceză cu două titluri aproape şocante:

 1. Când capitalismul îşi pierde capul
 2. O altă lume

Se poate ca această criză să fie o criză a capitalismului? Adică sistemul capitalist, ca orânduire socială, să nu fie bun. Noi românii am mai asistat la căderea unui sistem social. A “căzut” comunismul şi s-a re-instaurat capitalismul. Dacă “va cădea” capitalismul, ce se va instaura: haos, dictatură militară… Nu! Nu sunt cuprins de pesimism extrem, nici de paranoia juvenilă :) , îmi pun doar nişte întrebări.

Cum să scapi de toate formele de guvernare? Asta ar însemna o întoarcere a omenirii într-o orânduire gen comuna primitivă: fără şefi, fără conducători, fără legi, fără justiţie, etc. Unde şi cum vor dispărea toate aceste? Osho, aşa cum se exprimă în citat, ar putea crede într-un astfel de proces, de dispariţie a oricărei fel de autoritate. Cum ar putea să dispară???

“va fi distrus cel mai urât joc”… iată că Osho dă şi rezolvarea acestei dispariţii: va fi distrus! Cine să-l distrugă?

5 Comments »

 1. Marius Costache Said:

  October 15, 2008 at 6:55 am

  Sunt sisteme economice propuse pentru a inlocui capitalismul de ceva vreme. Din cate vad eu si cate ma duce pe mine capul asta, as zice ca societatea se misca inspre o combinatie dintre socialism si capitalism. s-ar putea insa ca si acest sistem sa nu aibe viata lunga sau nici macar sa apuce a fi pus in practica din cauza imputinarii resurselor naturale. Atunci intervine Parecon…un alt sistem economic propus dar despre care nu cred ca suntem pregatiti inca.
  Ah…si bineinteles….ar mai fi anarhia :) Nu e chiar atat de rea pe cat se crede.

 2. rast Said:

  October 15, 2008 at 10:03 pm

  Din citatul lui Osho, se pare ca el se referea la anarhie :) , fara guvern, fara conducatori!… Trebuie totusi o directie… greu de zis…

 3. rast Said:

  October 16, 2008 at 12:05 am

  Apropo de guverne: Franta deja propune o modificare> un guvern mondial
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4820983-franta-propune-guvern-economic-mondial-bursele-continua-scada.htm

 4. Marius Costache Said:

  October 17, 2008 at 9:36 am

  Anarhia poate fi o directie. Pentru catalani a fost una foarte buna si intre noi fie vorba, abia asteapta sa se intoarca la ea – dar mai neoficial asa :D .

  http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchist_Catalonia

 5. Ovi Said:

  October 31, 2008 at 12:37 pm

  În primul rînd, anarhie nu inseamnă lipsa guvernului, ci lipsa autorităţii de orice fel. Adică fără conducatori şi conduşi, fără angajatori şi angajaţi. Catalanii au înţeles că decît ei pot să distrugă ‘jocul’ şi că singurul mod prin care să preia controlul e prin forţă…

Leave a Comment