Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

11.08.06

Gurdjieff – esenţă şi personalitate

Posted in Ce au spus... at 12:03 am by rast

din Ouspensky: “Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută”

Am vorbit deja despre destin şi despre întâmplare în viaţa omului. Vom examina acum sensul acestor cuvinte într-un mod mai detaliat. Şi destinul există, dar nu pentru toată lumea. Cea mai mare parte a oamenilor sunt separaţi de destinul lor şi nu trăiesc decât sub influenţa legii “accidentului”. Destinul este rezultatul influenţelor planetare care corespund unui anumit tip de om. Vom vorbi despre tipuri mai târziu. Până atunci înţelegeţi aceasta: omul poate avea destinul care corespunde tipului său, dar practic nu-l are niciodată. Şi aceasta pentru că destinul nu priveşte decât o mică parte parte a omului, esenţa sa. Să ne amintim că omul este constituit din două părţi: esenţă şi personalitate. Esenţa omului este ceea ce este el. Personalitatea omului este “ceea ce nu este el”. “Ceea ce nu este el” înseamnă, ceea ce este venit din afară, ceea ce a învăţat. sau ceea ce reflectă; toate urmele impresiilor exterioare lăsate în memorie şi în senzaţii, toate cuvintele şi toate mişcările care i-au fost inoculate, toate aceste sentimente create prin imitaţie, toate acestea “care nu sunt el”, toate alcatuiesc personalitatea. Din punct de vedere al psihologiei obişnuite, diviziunea omului în personalitate şi esenţă este dificil de înţeles. Ar fi mai exact spus ca psihologia ignoră această diviziune în totalitate. Un copil mic nu are încă personalitate. El este ceea ce este în realitate. El este esenţa. Dorinţele, gesturile sale, ceea ce îi place, ceea ce nu îi place, exprimă exact ceea ce simte.

Dar imediat ce intervine ceea ce numim “educaţie”, personalitatea începe să se dezvolte. Personalitatea se formează în parte prin acţiunea influenţelor intenţionate, adică educaţia şi în parte prin imitarea involuntară a adulţilor de către copilul însuşi. În formarea personalităţii, un mare rol este jucat de asemenea de “rezistenţa” copilului în faţa anturajului său şi de eforturile sale de a disimula ceea ce este în “el”, ceea ce este “real”.

Esenţa este adevărul în om: personalitatea este minciună. Dar pe masură ce creşte personalitatea, esenţa se manifestă din ce în ce mai rar, din ce în ce mai slab. Uneori esenţa chiar încetează să se mai manifeste la o vârstă foarte mică şi fiinţa încetează să mai crească spiritual. Se întâmplă deseori ca manifestarea esenţei unui om adult, chiar a unui intelectual sau, în sensul curent al cuvântului, a unui om cultivat, să se fi oprit la vârsta de 6 sau 7 ani. Aceasta înseamnă că nimic din ceea ce vedem în acest om nu este el în realitate. Ceea ce este el, ceea ce îi este propriu, adică esenţa sa, nu se manifestă în mod obişnuit decât ţn instinctele sale şi în emoţiile sale cele mai simple. În anumite cazuri, totuşi, esenţa se poate manifesta în paralel cu personalitatea. Asemenea cazuri reprezintă excepţii foarte rare, mai ales în condiţiile de viaţă ale oamenilor “cultivaţi”. Instinctul are mai multe şanse să se manifeste în oamenii care trăiesc în contact direct cu natura, în condiţii dificile, unde trebuie să lupte mereu pentru a depaşi pericole.

6 Comments »

 1. » Modele de comportament pe Programare web, dezvoltare personală Said:

  November 8, 2006 at 3:34 am

  [...] Iniţial, având în vedere diviziunea fiinţei umane în esenţă şi personalitate (Gurdjieff), am vrut să denumesc acest post: “Modele de personalitate” dar, în realitate, rareori ajungem să cunoaştem adevărata personalitate a modelelor umane pe care le alegem şi pe care vrem să le atingem în viaţă. În cele mai multe cazuri vedem (la oamenii de succes aleşi ca modele în viaţă) doar tiparele de comportament pe care le afişează, atunci când îşi desfăşoară o anumită activitate în mod public. [...]

 2. daniela Said:

  September 16, 2007 at 12:19 am

  Este foarte buna explicatia ,
  Eu am invatat ca “esenta si personalitate ” sunt :suflet , de la suflare de viata si materie – trup.
  In rest expunerea despre evolutia celor doua componente ,este facuta exact cum scrie si biblia despre ” cresterea si schimbarea (prefacerea) omului dinauntru.

 3. » A te accepta pe tine însuţi pe Programare web, dezvoltare personală Said:

  November 14, 2007 at 5:57 am

  [...] Mulţi oameni occidentali, cu o personalitate deja formată de părinţi şi mediile sociale în care au trăit simt, din interior, un imbold de ne-mulţumire faţă de ei insuşi. Acesta este un semnal din partea Adevăratului Eu (sau a esenţei, cum o defineşte Gurdjieff, aici), că personalitatea dezvoltată de-a lungul vieţii, nu este în concordanţă cu adevăratele trăsături ale esenţei fiinţei. [...]

 4. daniela Said:

  November 15, 2007 at 10:55 pm

  Am citit mai cu atentie si am inteles ce analiza profunda si serioasa se face in acest text privind tipurile de personalitate ; chiar mie rusine de comentariile lipsite de continut pe care le-am facut la o tema atat de bine expusa.

  Nu mai am nimic de comentat, prostia omul se vede din multimea vorbelor sale.

  Dle, nu descuraja , scrie in continuare tot asa !

 5. rast Said:

  November 15, 2007 at 11:06 pm

  Din toate cartile de filosofie ce le-am citit, si dintre toti autorii rasfoiti, Gurdjieff este, pentru mine: “the best”. As fi putut spune ca ma declar fan Gurdjieff, dar nu pot spune ca-l am ca idol.
  Imi place G., si ca personalitate si ca ideologie.
  Ce apreciez foarte mult in scrierile lui so ale lui Ouspensky, este exprimarea clara a frazei, folosind cuvinte uzuale. Nu cum fac unii filozafi, de te doare mintea cand citesti o propozitie.

 6. Programare web, dezvoltare personală » Osho – transformare interioară Said:

  May 16, 2010 at 1:32 am

  [...] “Adevarata dumneavoastră faţă este esenţa dumneavoastră.“… îmi place că Osho foloseşte acelaşi termen: “esentă” ca şi Gurdjieff. Am scris despre ceea ce spune Gurdjieff despre personalitate şi esenţă aici. [...]

Leave a Comment