Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

Archive for PHP

09.17.10

Webmaster HTML5 – tabel periodic

Posted in PHP at 2:49 am by rast

Importanţa creativităţii este într-un proces de accelerare în această perioadă de criză. Ideile trăsnite ne fac uneori popularitate îndiferite zone de interes.

Faină ideea de aici:

http://joshduck.com/periodic-table.html

de a solicita memoria vizuală a webmaster-ilor. Am aruncat si eu o scurtă privire şi am constatat că în grupa VIII principală, a elementelor stabile cu 8 electroni pe ultimul strat, sunt trecute elementele unui tabel iar elementul div sste trecut într-o grupă secundară.

O părere personală, nu o critică… div-ul este mai important decât table-ul. Ar trebui scos în evidenţă, nu ascuns într-o grupă secundară.

Pe când o astfel de iniţiativă şi pentru altele: ex. PHP

06.22.09

pdf2word

Posted in PHP at 11:56 pm by rast

Se întâmplă ceva în lumea asta care ne scapă de sub control. Eu nu înţeleg toate “maşinaţiile” ce le văd observ în dezvoltarea unor aplicaţii şi a unor limbaje de programare. De exemplu, chiar denumirea din titlu. Este… “o gamă” de aplicaţii (sunt multe aplicaţii, dezvoltate de diferite firme sau comunităţi de persoane) care transformă un document din format *.pdf în format Word, *.rtf (rtf-ul este mai… universal decât doc-ul).

Atât pdf cât şi rtf sunt proprietate de firmă (Adobe, MicroSoft), dar s-au găsit nişte “băieţi buni” care au dezvoltat gratuit aplicaţii care sî convertească un format în altul… în mod public online, ca web aplicaţii.

“Băieţi buni” care să facă online (site-uri web) aplicaţii non-conformiste, se vor găsi tot timpul. Se ascund uşor sub sigla anonimatului. Dar cei care dezvoltă limbajul PHP şi îl distribuie în format gratuit, fie el şi Open Source, pot fi găsiţi :) dez-anonimizaţi.

Adobe are aplicaţia sa “Adobe Reader” distribuită gratuit (free), dar este doar reader nu şi writer. Nu se pot face modificări într-un document *.pdf.

PHP-ul are, incluse nativ, funcţii de creeare *.pdf din pagini web, *.html. M-am jucat :) odată cu aceste funcţii. Pentru a modifica/crea pdf-uri, nu este musai să dai bani pe aplicaţia celor de la Adobe, îţi trebuie ceva timp să înveţi/studiezi PHP.

06.04.09

XML parser

Posted in PHP at 10:58 pm by rast

Mai nou… :) !!! Când aud cuvântul parser (parse – a analiza: pe limba lui Eminescu :) ) mă strânge ceva în spate pe creier. De mai mult de 30 zile caut diferite parser-e: pentru fisiere HTML sau CSS.

Încercând să-mi fac munca mai uşoară, la site-ul la care lucrez, am început să stochez anumite date în fişiere *.xml. Teoretic altă belea: parser-e XML. Practic: am găsit cea mai bună soluţie pentru mine – funcţii de parse-are native, implementate în limbajul PHP. De vreo 7-8 zile folosesc fişierele XML şi funcţiile de parse-are. Sunt cam alambicate. Parser-ul de XML implementat în PHP “gândeşte” deosebit faţă de alte funcţii PHP, dar odată prins acest mod de algoritm, poţi face multe lucruri cu aceste fişiere XML.

Am făcut multe programe cu baze de date (PHP şi MySQL). Am început să folosesc XML ca modalitate de stocare de date. RECUNOSC: folosind o bază de date (server de baze de date) este mai simlu… decât cu XML. Dar la site-uri web depinzi de hosting… dacă au, sau nu, instalat un server.

Majoritatea CMS-urilor (Drupal, Joomla, WordPress, etc..) folosesc baze de date.

Nu folosesc baze de date din cauză că vreau să fac o aplicaţie care poate rula de pe un CD.

04.26.09

NetBeans – multiEditor

Posted in CSS, PHP at 11:50 pm by rast

Am început să folosesc versiunea 6.5.1 a NetBeans. Faţă de versiunea 6.5 sunt diferenţe mari. Încă nu am reuşit să cunosc toate capabilităţile aplicaţiei. Cu ajutorul ei se pot scrie şi programe Ruby (netestate deloc :) ). În versiunea 6.5.1 sunt multe facilităţi pentru scrierea de CSS-uri sau HTML-uri.

Acum, după cumpărarea SUN de către Oracle, să vedem ce strategie va adopta acesta pentru dezvoltarea NetBeans, şi cît de gratuit va rămîne! Va continua el să se lupte, pe piaţa Open Source, cu Eclipse?

Îl numesc, pe NetBeans,  “multi editor” pentru faptul că se pot dezvolta aplicaţii Java (EE, ME, SE), PHP, pagini web (HTML, CSS), Ruby, Groovy, C/C++, etc…

Noutatea cea mai importanţă pentru mine, este un parser CSS, care afişează structura arborescentă a unui fişier CSS (o listă a elementelor). Am “aruncat un ochi” :) pe sursele NetBeans, parserul CSS este foarte complex, chiar prea complex să-mi bat capul spre a-l înţelege :) . Este dezvoltat ca proiect Java în NetBeans. Într-o primă fază, înainte de “a-mi prinde urechile”, cu înţelegerea surselor, vreau să încerc să-l testez ca aplicaţie separată, adăugabilă în alte aplicaţii… sau posibilităţi de export spre alte formate.

06.18.08

Reverse DNS Lookup

Posted in PHP at 11:00 pm by rast

Serviciul de DNS şi implicit Reverse DNS, adică de a transforma numele unui site în adresă de IP şi invers, teoretic, este destul de simplu. Practic, se pare că este ceva mai complicat, diverse site-uri ce oferă astfel de servicii, dându-ne diverse răspunsuri.

Unul dintre aceste servicii, este oferit aici, unul din puţinele pe care le-am testat.

Nu este cel mai performant :) , oferă o localizare până la nivel de ţară. Servicul folosit de countomat.com afişează o localizare până la nivel de localitate/oraş.

06.16.08

Programare web: CMS, WordPress

Posted in PHP at 4:31 am by rast

Fiind cu “nici în căruţă nici în leleguţă” (ba Java – J2SE, ba PHP), mi-am pus problema să mă specializez mai intens într-una din aceste tehnologii. Tot mai oscilez.

Este clar! Viitorul este al Internet-ului, a serviciilor Internet, a programelor ”server” şi “client”, dar oare va rămâne PHP “limbajul de bază” a Internet-ului?

Ca să mă exprim ne-academic: “vine tare din urmă” WordPress-ul şi mulţimea de theme, din ce în ce mai complexe şi mai funcţionale.

Oare, această meserie de “programator web”, nu se va transforma într-un fel de “administrator de programe web”, în care proprietarul îşi va alege o themă (nu musai WordPress… ci şi altă platformă de blogger) care-i place şi face contract cu tine ca programator, nu să-i realizezi site-ul, ci să faci la thema aleasă, modificările pe care el le doreşte.

Un articol interesant despre evoluţia limbajelor de programare, aici, cu un grafic foarte sugestiv care îl arată pe PHP în ascensiune. Sunt foarte de acord! PHP-ul este foarte de succes, şi într-un continuu proces de îmbunătăţire. Mă refer şi la marele salt realizat cu posibilitatea de a programa orientat obiect.

Viitorul este important!

06.09.08

Trefic vizitatori pe site

Posted in PHP at 11:08 pm by rast

Pe blog am pus cele două contorizări de trafic, de la trafic.ro şi de la countomat.com. Acum, statisticile oferite de cele două servicii gratuite :) , sunt asemănătoare… dar nu identice. Apar unele diferenţe, aproape nesemnificative, cu aproximare: sub 5%.

Pentru mine, ca utilizator al acestor servicii, care urmăresc traficul pe site şi trag anumite concluzii, nu ar fi o problemă, aceste diferenţe. Dar, ca programator, îmi pun problema: de ce apar astfel de diferenţe? Odată ce un vizitator accesează pagina, el ar trebui contorizat de ambele servicii.

Un posibil motiv ar fi aglomerarea şi puterea acelui site ce oferă serviciul de contorizare. Dacă doi vizitatori, accesează aproape simultan o pagină dim site, datorită vitezei scăzute a procesării informaţiilor, unul dintre servicii nu va contoriza/înregistra al doilea vizitator.

De multă vreme intenţionam să realizez un astfel de serviciu. Pe lângă planurile puţine ce le am prin minte :) , a mai apărut unul, dând din coate. Azi de dimineaţă am avut o surpriză de la countomat.com, care la secţiunea: “Visitor Locations” arată, pentru data de 09.06.2008, doi vizitatori din Bosanci. Această comună, trezeşte în mine oarece amintiri :) , străbunica mea a locuit aici, unde şi eu am stat “fracţiuni” din copilăria mea, de până la 7 ani.

Această facilitate de localizare a vizitatorilor, este o posibilitate mai recentă a serviciilor web. Este, pentru mine, o provocare profesională, de a găsi şi implementa, această facilitate.

04.15.08

Separare conţinut de prezentare

Posted in PHP at 3:48 am by rast

Tot lucrând storcându-mi neuronii “ce şi cum să fac” în site-ul de bancuri, de aici, am început să scriu o aplicaţie PHP care extrage bancurile din baza de date şi “le va scrie” în fişiere pe disk. ŞTIU! Nu este soluţia optimă a acestui 2008, în care site-urile dinamice sunt la modă.

Şi nu numai la modă :) , însăşi acest blog, îmi demonstrează că se pot face site-uri dinamice performante şi din punct de vedere SEO, folosind bineînţeles şi modul rewrite.

Dar vreau să fac nişte teste. Dacă tot m-am pus cu “burta pe carte TCP/IP”, măcar să o fac k lumea, comparând şi performanţele diferitelor tehnologii. Vreau să împuşc mai mulţi iepuri deodată. Nu-i bai! Văd că forţele pozitive ale universului mă ajută :) nu-mi dau alte sarcini de servici. Mă ocrotesc, să mă ocup de cercetare :) (glumesc!!! nu daţi cu lipsă de modestie în mine). Nici în cele mai îndrăzneţe vise ale mele nu visam să devin cercetător, doar să cercetez, pe aragaz, dacă fierbe supa.

Supa-i fiartă, acuma “o pun de mămăligă”, mestecând la ea cu spor şi încercând să fac o interfaţă schimbabilă la site-ul meu cu bancurile.

Se există pe Internet conceptul de “zen garden”, un fel de provocare a creativităţii CSS. Ideea de a crea diferite interfeţe, care de care mai ciudate interesante, m-a cam atras… de la începuturile găsirii ei pe Internet.

O văd ca o provocare a creativităţii, o biguidizare a minţilor odihnite. O provocare lansată de forţele pozitive ale universului.

Să vedem ce-o ieşi!

04.09.08

CMS personal

Posted in PHP at 12:43 am by rast

Începusem să fac o curăţenie/adunare pe HDD-ul local, în directorul htdocs al lui Apache. Şi cum am început, de sus în jos, în ordine alfabetică am găsit începătura mea de CMS (Content Management Systems). Voiam să-mi fac un CMS bazat pe experienţa personală în realizarea site-urilor şi care să mă ajute în continuare la realizarea noilor site-uri şi întreţinerea celor existente.

CMS-ul se baza pe PHP. Îmi aduc aminte cât de laborios complex devenise, prin multitudinea de opţiuni şi butoane care trebuiau create şi prin PHP-urile lor corespondente. Sunt multe CMS-uri Open Source, cine este curios poate să arunce un ochi peste ele.

Nu m-am răzgândit cu privire la realizarea unui CMS personal, în sensul să fie util mie, cu stilul meu de programare cu tot, însă îl voi realiza bazându-mă pe extJS. Asta nu presupune abandonarea PHP ci schimbarea ponderii: PHP-ul nu va mai fi utilizat la realizarea layout-ului, ci numai pe partea de comunicare cu serverul de baze de date. Lucru valabil nu numai pentru o aplicaţie gen CMS ci oricare ar fi ea.

04.03.08

Un nou început

Posted in PHP at 1:02 am by rast

… în categoria PHP. Având în vedere hotărârea mea de a pleca de la job-ul actual, luând în calcul toate variantele posibile de a găsi un loc de muncă… în care se munceşte/programează, nu se sporovăieşte, nu mă voi axa doar pe Java, JSP şi alte tool-uri utile Java, ci şi spre programarea web tradiţională, în PHP, JavaScript, etc.

Aşadar, am început o nouă aplicaţie (web aplicaţie) în extJS, dar de data aceasta în PHP. “Mă încăpăţânez” să utilizez versiunea 2.0.2 a extJS apărută în 27.02.2008, chiar dacă fiind prea recentă nu s-au scris aplicaţii care să o folosească şi nici documentaţii nu sunt. Pentru vechea versiune: 1.1.1, sunt multe exemple şi tutoriale pe Internet. Din câte am observat (programatori încântaţi de “puterea” extJS, dar “dezamăgiţi” de complexitatea şi diferenţele dintre versiuni), mă aştept la o versiune 3.x.x îmbunătăţită, cu diferenţe mari faţă de versiunea actuală

O idee nebunească, pe care o fac şi publică, m-ar tenta să programez eu un nou fremework JavaScript, poate plecând de la extJS, dar axându-mă pe funcţionalităţi şi uzabilităţi, nu pe grafică/design atrăgător. Şi grafica este importantă, dar o consider de nivel 2, prioritară fiind uzabilitatea.

Aplicaţia începută este web aplicaţie a ceea ce am prezentat mai înainte ca fiind “solduri clienţi şi furnizori”, o aplicaţie care poate fi folosită de mulţi întreprinzători cu firmă sau F.P.A. şi care nu au folosesc un program de contabilitate performant care să le permită realizarea unor astfel de evidenţe.

« Previous entries