Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

Archive for MySQL

03.11.08

Administrare MySQL

Posted in MySQL at 5:13 am by rast

Chiar cei de la MySQL au dezvoltat o aplicaţie de administrare a unui server de baze de date MySQL, îl puteţi download-a de aici. Îmi place la MySQL că pune la dispoziţie şi o versiune ne-instalabilă, doar dezarhivezi aplicaţia şi rulezi exe-cutabilul respectiv.

Pentru această aplicaţie: “MySQL Administrator”, se poate donload-a şi codul sursă. “Veni, vedi, delete”, l-am download-at, m-am uitat peste el şi l-am şters. Sursele au extensia .pas, ceea ce mă duce cu gândul la limbajul de programare Delphi, în care nu am lucrat.

phpMyAdmin are un aşa mare succes deoarece permite o administrare “de la distanţă”. Un exemplu: mă angajează firma X ca administrator al unei baze de date MySQL. Într-o zi, după orele de program, este nevoie de o intervenţie în baza de date… de modificat sau adăugat ceva. Dacă pe server ai instalat phpMyAdmin, poţi face orice modificare modificările care ţi le permite phpMyAdmin-ul oricând. Este un avantaj.

Sunt curios cum se descurcă aplicaţia celor de la MySQL în administarrea serverelor de la distanţă.

Aplicaţia este complexă, oferă mai multe funcţionalităţi ca phpMyAdmin… de exemplu creearea şi vizualizarea procedurilor stocate: “stored procedures”. Mi se pare cam aglomerată interfaţa, dar pentru complexitatea de care dă dovadă MySQL-ul s-ar putea să nu existe altă posibilitate.

03.06.08

Create database

Posted in MySQL at 1:08 am by rast

Orice fel de program de administrare al unui server de baze de date, trebuie să aibă implementată funcţia de a crea şi a şterge baze de date noi. În documentaţia oficială a serverului MySQL, sintaxa completă a comenzii “Create database” este:

CREATE {DATABASE | SCHEMA} [IF NOT EXISTS] db_name
    [create_specification [, create_specification] …]

create_specification:
    [DEFAULT] CHARACTER SET charset_name
  | [DEFAULT] COLLATE collation_name
în care:

db_name – numele bazei de date. Dacă deja există o bază de date cu acest nume şi nu se specifică explicit, folosind opţiunea “IF NOT EXISTS”, serverul va răspunde cu o eroare.

charset_name – numele setului de caractere implicit al bazei de date.

Ambele programe: phpMyAdmin şi MySQL-Front afişează, după executarea unei operaţii, instrucţiunea SQL cu care s-a efectuat operaţiunea. phpMyAdmin afişează SQL-ul “pe unde apucă are loc”, pe când MySQL-Front are o fereastră “dedicată”, cu bară de scroll, unde sunt afişate toate SQL-urile de la începerea lucrului. Acest lucru este un avantaj: se pot vedea şi urmări toate instrucţiunile SQL executate.

03.03.08

Interfaţă

Posted in MySQL at 10:07 am by rast

După cum am mai spus nu-mi place interfaţa principală din PHPMySQL, mai exact: “pagina de primire”, cu acele butoane unele sub altele. Tocmai alesesem o nouă interfaţă şi începusem să mă gândesc mai în detaliu la ea, când am găsit un demo la versiunea 3.0.0 care încă nu a fost lansată ci se află în curs de dezvoltare/programare.

Se vede clar o atenţie sporită acordată interfeţei, o anumită unitate/unificare între interfaţa “de primire” şi cea destinată acţiunilor asupra bazelor de date sau asupra tabelelor dintr-o bază de date. Această modificare îmi place, mi se pare mult mai uşor de utilizat, ceea ce creşte uzabilitatea întregii aplicaţii.
Ultima versiune stabilă este 2.11.4… se “sare” direct la 3.0.0. Vor fi probabil schimbări mari, nu numai de interfaţă; oricum mă fac curios aceste schimbări să văd dacă nu au adoptat şi Ajax.

Se pare că firma SUN, după ca a cumpărat MySQL, a investit nu numai în dezvoltarea lui ci şi în dezvoltarea unor tools-uri paralele (kit-ul de MySQL are nişte tools-uri grafice, dar PHPMySQL este cel mai complex, care acoperă o gamă mare de fucţionalităţi ale serverului).

Interfaţa “de primire” din versiunea actuală arată cam aşa:

vechi

Interfaţa “de primire” din viitoarea versiune: 3.0.0

Nou

O listă a bazelor de date administrate:

Databases

O tabelă dintr-o bază de date

Table

Se observă meniul comun.

02.26.08

Java şi Ajax

Posted in Java, MySQL at 2:45 am by rast

Am făcut primul pas spre modelul de aplicaţie care îmi place mie, adică fără refresh de browser. Dintr-o pagină principală index.html, selectând numele unui judeţ, se afişează şi alte date despre acel judeţ.

Deja mă bate gândul să caut un web hosting care oferă suport pentru pagini JSP, sper Tomcat! Web hosting-uri cu PHP sunt foarte multe, o să caut şi pentru JSP.

Dacă voi găsi un hosting pentru JSP, voi UpLoad-a acolo aplicaţia cu judeţele, primul lucru important fiind că se poate vedea life cum funcţionează o aplicaţie fără refresh de ecran.

Am pierdut mult timp cu o problemă simplă: rezolvată în Java şi folosită frecvent în aplicaţii; concatenarea a două String-uri. Problema apare frecvent totdeauna când string-ul este utilizat ca parametru pentru funcţia: executeQuery(), pentru a realiza o interogare a bazei de date. Este un lucru foarte important în aplicaţii, motiv pentru care o declar de prioritate number uno! şi voi google-a pe internet dacă şi alţii s-au confruntat cu astfel de belele.

Cum se spune la belea în engleză?

02.25.08

Tool MySQL, motivaţie în plus

Posted in Java, MySQL at 4:45 am by rast

Folosesc ca program de administrare a unui server MySQL un program: MySQL-Front, o versiune din martie 2002, era ne-instalabilă: o arhivă cu un director şi fişierele necesare, nu avea un program de Setup.

În general am început să mă feresc de programele care au un Setup, nu numai pentru faptul că nu poţi controla ce scrie în registry (poate să facă diferite ghiduşii) dar simpla scriere a unor variabile măreşte Registry-ul şi încetineşte viteze calculatorului.

Versiunea care o folosesc are un bug: permite creearea bazelor de date care conţin în denumire caracterul “-”. Am căutat pe net o versiune mai nouă. Cea din februarie 2008 (e caldă, caldă… versiunea) este un program executabil cu “Setup” în denumire.

Nu vroiam să-l UpGrade-z pe cel existent, eram curios dacă au scos bug-ul. MySQL-ul nu permite creearea bazelor de date cu semnul “-” în denumire.

Nu am instalat nouă versiune de MySQL-Front dar am găsit două motive în plus pentru a continua programul început:

  1. nu mai sunt mulţumit de versiunea MySQL-Front pe care o folosesc
  2. vreau să ofer o alternativă ne-instalabilă. Programele Java nu se instalează (Setup… ce lucrează prin măruntaiele Windows-ului: Registry) pe calculator.

Simt, apropo de inteligenţa emoţională, să mă axez pe programe/aplicaţii care rulează în browser, automat ne-instalabile.