Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

Archive for JavaScript

11.27.09

De la coadă la cap – specificaţii DOM

Posted in JavaScript at 12:10 am by rast

La site-ul la care actualmente prăşesc, am făcut o secţiune de “cerere de ofertă”: un formular web, prin care vizitatorul paginii poate cere o ofertă pentru un produs ales de el. Pentru a realiza această aplicaţie am optat pentru tehnologia DOM de a completa nişte select-uri cu ale lor opţiuni. Nu intru în amănunte tehnice, altceva voiam să bârfesc în acest post.

Aplicaţia am realizat-o şi testat-o în FireFox, când am purces la teste în Internet Explorer… crash! Am purces la un proces de documentare de ce mi crash-uit aplicaţia. Nu peste mult timp am descoperit (mint :) ! Google a descoperit-o pentru mine) următoarea pagină:

Browser Differences in DOM Parsing

Deci! Să explicăm…

W3c este instituţia desemnată de lumea de pe Terra să se ocupe cu specificaţiile www… de unde li se trage şi denumirea de w3. În mod teoretic ei ar trebui să elibereze specificaţiile/regulile, după care să se construiască paginile şi browsere-le web.

După cum spune şi în pagina menţionată mai sus… browsere-le tratează diferit anumite lucruri: carecterele spaţiu şi caracterul “linie nouă”.

Da! Şi w3c au scris specificaţii funcţie de browsere.

Ceea ce spuneam în titlu: de la coadă la cap.

  • teoretic – browsere-le trebuie să respecte specificaţiile w3c
  • practic – w32 scriu specificaţiile conform browsere-lor

Păi!!! Dacă la ăştia mari, lucrurile stau pe DOS, cum să stea lucrurile pe la noi prin .ro? Ne mirăm că se întâmplă, în ziua de azi… mileniul III, atâtea lucruri anapoda?

Da! Web-ul, cu toate tehnologiile ce le include, este ceva nou… nu putem avea pretenţii prea mari de la el. Dar oare, asupra sa, nu-şi pune amprenta lumea asta întoarsă cu susul în jos?

Asta înţeleg prin aceste dereglări ale majestăţii sale Internet-ul :) ! Asupra sa s-au revărsat multe deficienţe de organizare ale acestei lumi. Fiecare companie a creat/programat browser-ul după cum au crezut ei că este mai bine. No problem! E normal să fie divergenţe de opinii! Dar e normal să nu ne mai mirăm de haosul care ne cuprinde.

10.27.09

Motoare de căutare – google-ul nostru, cel de toate zilele!

Posted in JavaScript, Succesul at 3:02 am by rast

Aceste vremuri de criză/schimbări “mă treg după ele”… în sensul că trebuie să mă schimb şi eu… să-mi modific, în oarecare măsură, atitudinea de viaţă şi unele preocupări/obiceiuri.

Cu oarece “mândrie personală“, cu mai mult de 1 an în urmă, am adăugat în sidebar-ul blog-ului (aici de faţă) secţiunea “cu ce mă ocup” – care conţine anumite proiecte personale. Proporţional cu mândria alocată :) , am alocat şi o doză de indiferenţă. Proiectele prezentate în acele link-uri, fiind aproape abandonate.

Schimbările sociale ale acestor timpuri friguroase, m-au făcut să reiau ideile proiectelor, începând o muncă mai motivată asupra lor.

Din aceste puncte de vedere, mi-am pus problema unei căutări într-un site web. Blog-urile au, din start, o astfel de căutare, ce apare în sidebar, şi face o căutare în baza de date a post-urilor blog-ului. Este deci o căutare într-o bază de date. Dar dacă site-ul nu este dinamic, ci foloseşte pagini *.HTML statice?

Motiv pentru care am încercat să folosesc ajutorului prietenului omului Google (da!, în aceste timpuri “prietenul omului” nu mai este tradiţionalul câine… cu credinţa lui cu tot :) , ci Google).

Ce a ieşit se poate vedea aici. Ceea ce se vede este suficient de complicat pentru a merita comentarii. Nu comentez nik, nu am ales interfaţa cea mai simplă… sunt în teste. Dar voiam să-l bârfesc pe Google, din alt punct de vedere, a ceea ce nu se vede… de vizitatorul ne IT-ist al paginii.

Acea mini-aplicaţie de căutare este rezultatul înserării în pagunaweb a unui script JavaScript, pe care Google îl pune automat la dispoziţia celui ce îi formulează o cerere de mini-alicaţie de căutare.

Ei bine, acel scurt cod HTML, ce înserează un script (scris de însăşi Google :) , prin reprezentanţii lui – programatorii), nu este valid W3C… chiar dacă funcţionează, îi lipseşte un atribut.

Da! Ştiu, important este să funcţioneze! Dar, totuşi, nu este vorba de firma lui Grigore din deal, care nu respectă nişte standarde/regulamente. Băieţii ăia de la W3C sunt declaraţi oficial, grupul de standardizare al tehnologiilor web.

W3C este unu’ pe toată Terra, Internet-ul este doar unul pe Terra… Google nu este chiar unica firmă, dar este una dintre cele mai mari… şi nu respectă standardele. Este o atitudine foarte interesantă! Este ştiut că marele MicroSoft nu prea respectă standardele, făcându-şi propriile reguki… a început şi Google???

07.03.09

Galerie foto – jQuery, thickbox

Posted in JavaScript at 2:44 am by rast

În site-ul la care prăşesc :) , dau cu sapa tastatura, fac şi o galerie foto. Ceva poze mi-au dat cei ce au făcut. Sunt puţine faţă de gama de produse ce le face firma. Pentru mine, ca realizator de site-uri web, este un început. Nu sunt preocupat de fotografii, consider că cel mai bun aparat foto al meu este… retina oculară :) aia cu care m-a înzestrat natura umană. Având şi o memorie bună… am un spaţiu de stocaaare!!!

Au apărut diverse moduri de a prezenta o galerie foto. Pentru mine ca începător, nu realizarea galeriei este grea ci, alegerea modalităţii de realizare a galeriei. Pentru început, am optat pentru, pentru Open Source-ul jQeury+thickbox, care are o scurtă prezentare aici! Cu ajutorul lui thickbox se pot face şi alte lucruri nu numai galerii foto.

Este o problemă le prezentarea de mai sus, pe undeva, pe la început, este o secţiune de download unde ţi se spune ce trebuie să download-ezi scripturile de care ai nevoie pentru a realiza fectele/galeria thickbox. În secţiunea de mai jos “How to Implement Thickbox”, se prezintă ceea ce trebuie să faci pentru a implementa thickbox-ul. Am urmat toate cele spuse… cangi! nu funcţionează (don’t work! pe limba lui Shakespeare :) ). Prilej de cucuie pe mintea mea limpede :) (creier fără circomvuluţiuni).

Problema vine de la jQuery! De la versiunea de jQuery! Chiar dacă la secţiunea de download se spune scrie “a copy of the jQuery JavaScript library is needed” şi se dă un link de unde să copii codul… acel cod este vechi… anterior dezvoltării ThickBox 3.1! După ce am luat ultima versiune a jQuery, totul a funcţionat OK.

Dacă ar fi să critic (dar nu mă mir… la câte lucruri sunt făcute anapoda în zilele noastre-anii 2009), m-aş întreba: cum naiba, exemplul funcţioanează, deci este versiunea bună/ultimă de jQuery… dar este dat pentru download o versiune veche.

Cu problema asta a versiunilor mă confrunt personal în aplicaţia ce o am. Este o problemă de organizare!!! La început mi-a venit şi mie greu să mă decid! Păstram versiunile vechi. M-am organizat! Şterg versiunile vechi. O păstrez pe cea mai nouă/completă. Versiunile mai vechi le salvez pe CD-uri :) pentru amintirea de veci!

Trebuie să remarc şi avantaje ale ThickBox! În primul rând, ajustează dimensiunile imaginii la dimensiunile ferestrei browser-ului (nu este nevoie de scroll). Nu este nevoie să închizi imaginea pentru a deschide alta… în partea din stânga-jos este un mic meniu cu “< Prev” şi “Next >”! Tot în colţul stânga-jos se mai prezintă unele informaţii. Fain!

06.16.08

JavaScript curat

Posted in JavaScript at 4:55 am by rast

Interesant de remarcat, cel puţin pentru mine – care am început “să scot capul” din… starea mea de “în aşteptarea pensiei”; este faptul că prin alte ţări se caută programatori JavaScript. Pe la noi prin ţară, anunţurile de job-uri, trec JavaScript-ul la alte cunoştinţe sau: “constituie avantaj”. Dar câte se pot realiza din JavaScript?

Sunt multe framework-uri, cu diverse efecte vizuale şi funcţionalităţi. JavaScript-ul nu l-a mai îmbunătăţit nimeni, a rămas aşa, de multă vreme.

Dacă s-ar aduce îmbunătăţiri semnificative, rulând pe partea de client-side, nu ar fi mai comodă programarea în model MVC?

Cred că, în viitor, JavaScript-ul va căpăta… un avânt considerabil. Nu numai ca funcţionalităţi oferite, în fereastra browser-ului, ci şi ca uşurinţă de manevrare pentru utilizatorul final.

Se observă o tendinţă de oferire a numeroase posibilităţi de personalizare a formei în care este prezentat conţinutul. Acel “V” din MVC.

06.10.08

Google – JavaScript framework

Posted in JavaScript at 4:42 am by rast

Google a anunţat că va hosta cele mai populare framework-uri de JavaScript, pentru a sprijini site-urile ce le folosesc şi a decongestiona traficul web. Este o idee cu o funcţionalitate foarte importantă şi de viitor.

Nu mă abţin să nu-mi dau cu părerea despre utilitatea acestei iniţiative. De exemplu: eu, cu un site web, cu un hosting cu plată, limitat la un anumit trafic lunar, fiecare vizitator ce accesează pagina face download (trafic) la framework-ul (librăria) respectivă, care are o dimensiune destul de mare. Aşa că îl pun pe programator :) să-şi acceseze librăriile JavaScript ce le foloseşte de pe site-ul Google.

Nu intru în amănunte… teoretice, acest serviciu trebuie testat. Punctul de plecare al folosirii este la:

code.google.com

Deocamdată fiind disponibile: dojo, jQuery, MooTools, prototype, script_aculo_us, nu şi extJS.

 

Se rezolvă astfel, o problemă personală, a celor ce deţin un site. Se reduc nişte cheltuieli. Dar nu se rezolvă o problemă a Internet-ului. Ar fi interesant să se download-eze librăria de pe fiecare proxy în parte. Ar fi interesantă o facilitate a fiecărui proxy, de a menţine în “baza de date” (cache) librăriile cele mai importante. Astfel, s-ar reduce mult trafic pe toată reţeaua Internet, librăriile fiind luate “mult mai de aproape”, de pe serverul proxy. decât de pe serverele Google.

05.09.08

jQuery plugin

Posted in JavaScript at 2:55 am by rast

Mă tot “obsedează” ideea de a face o interfaţă cu copac tree, la site-ul de bancuri. ExtJS iese din discuţie din cauza mărimii. Am căutat pe net plugin-uri de jQuery pentru a realiza acel tree. Am găsit mai multe, chiar.

Primul care l-am încercat, de o dimensiune mai mare decât a jQuery, m-a surprins prin complexitatea codului şi simplitatea funcţionalităţii. Plus de asta era şi slab la capitolul SEO. Următorul plugin testat… “mic şi al drak” :) … şi bun la SEO.

Întâmplările/plugin-urile de mai sus, mi-au răscolit amintiri, din “pionieratul” meu de SEO-ist. Prin august 2005 mă contactează un amic să-l ajut să-şi facă un site. PHP ştiam… dar de SEO nici măcar nu auzisem. Pe vremea aia mă credeam/vedeam “ieşind la pensie” de la acel loc de muncă şi nu mă interesa promovarea pe Internet. Am început munca. Mă întâlneam deseori cu amicul meu şi discutam despre site/proiect. El era foarte documentat în probleme de SEO. Aşa am luat şi eu contact cu această problematică şi-mi pot exprima părerea că nu toţi programatorii pot “digera” tehnicile de SEO. Un programator, deja format, cu mulţi ani de programare “în spate”, are o minte structurată pe anumite direcţii, algoritmi, etc. Munca de SEO presupune alte abilităţi, cunoştinţe. Mi-a venit greu la început dar, cu timpul, m-am obişnuit. Acum stăpânesc destul de bine strategiile SEO, trebuie să le perfecţionez… să le ţin la curent cu ultimele schimbări din mediul web.

Făceam recent observaţia că nu s-a găsit nimeni să “colecţioneze” plugin-urile de jQuery într-o “bibliotecă”, astfel încât să nu mai cauţi pe Google ceea ce ai nevoie. Iată că m-am înşelat! Am găsit două site-uri ce au făcut o astfel de… “adunătură” de plugin-uri:

- cel de aici, adună vreo 50

- cel de aici, este mai… bogat, adună 240

05.06.08

Noutăţi jQuery

Posted in JavaScript, Uncategorized at 10:13 pm by rast

Echipa care dezvoltă jQuery anunţă realizarea versiunii beta 1.5b4 a “pachetului” pentru efecte vizuale, jQuery UI. În această versiune, spun ei, ar fi rezolvat 50 de bug-uri, dar au mai rămas 5 bug-uri mari pe care vor să le “trateze” până în versiunea finală.

Echipa jQuery, încearcă să-i tot adauge noi funcţionalităţi. Astfel, librăria jQuery (ca să nu zic: fişierul .js) creşte ca dimensiune. Dacă mă gândeam la jQuery ca o alternativă, la anumite efecte şi funcţionalităţi, a lui extJS, mi s-a cam dus elanul. Dezvoltarea lui lasă de dorit, prea multe bug-uri… şi creşte şi dimensiunea pachetului transferat prin cablele Internet-ului. Nu mai este o alternativă viabilă la extJS.

ExtJS, jQuery şi plugin-uri

Posted in JavaScript at 3:56 am by rast

Iar critic munca altora!

Pentru site-ul de bancuri, am încercat să fac, în partea stângă, un meniu gen acordeon, în extJS. Oricât reduceam scriptul, rămânea mai mare de 400 kb. Dependenţele sunt foarte multiple. Nu-i critic prea tare pe “lucrătorii” la extJS, ei declarând “din prima”, extJS-ul ca fiind un tool pentru dezvoltarea web aplicaţiilor, deci nu “doar” un framework cu câteva facilităţi. Ai inclus extJS-ul… ai de toate!

M-am gândit să folosesc jQuery şi am găsit un plugin care creează un acordeon. Puteţi vedea un demo, aici. Plugin-ul este destul de bine realizat.

“S-a găsit” câte un programator care a dezvoltat câte un plugin, două… şi le-a promovat. Oare nu s-a găsit vreun programator care să adune plugin-urile într-o bibliotecă? Noi, ăştia “clone” de programatori, să le găsim “adunate” undeva… să nu-l mai obosim pe săracu’ Google să le caute… pe cele de care avem nevoie.

Încâlceala asta de framework-uri şi plugin-uri, scrise “pe genunchi” de câte un programator, motivat de anumite interese sau pasiuni, mă duce cu gândul la “esenţa” societăţii noastre actuale, consumatoriste şi în fugă după profituri cât mai mari.

Încep să-mi fac un vis! Să visez la o societate mai organizată! Nu bazată pe legea profitului, ci bazată pe o lege a minimului efort. Cine a depus un efort şi a creeat o unealtă, iar mai apoi a obţinut un profit “de bun simţ”, să creeze facilităţi să poată fi utilizată şi de alţii, cu eforturi minime.

Dar nu! Unii vor să profite de eforturile unora şi să câştige ei cât mai mult! Pe deasupra îi şi mai consideră fraieri pe cei ce au depus efortul. Normal! Reacţia de apărare a celor ce au depus efortul, este firească. În loc de profit, miştocăreală sau bătaie de joc.

Nu numai pe Internet se întâmplă astfel de lucruri. Ele se înmulţesc pe zi ce trece în toate domeniile de activitate.

04.22.08

Layout extJS – stil de a învăţa

Posted in JavaScript at 12:20 am by rast

Există mai multe “stiluri” de a învăţa ceva nou. Unul este cel “şcolăresc”… iei manuale (la noi în programare se zice “tutoriale”) şi buchiseşti ce scrie pe acolo. Dacă memoria (încă) te mai ajută ajungi la o finalitate.

Eu mi-am făcut un alt “stil” de învăţare a noutăţilor. Îmi pun o problemă şi caut prin documentaţie (tutoriale sau forum-uri) modalităţi de rezolvare.

Problema care mi-am pus-o a fost layout-ul la site-ul de bancuri. Dacă aş lăsa html-ul simplu, “meniul” din dreapta ar fi prea lung faţă de textele (bancuri, perle, culmi, etc) prezentate în stânga. Ideea “instant”, a fost să utilizez un acordean extJS (Accordion Layout). Da! Dar cum rezolv problema mărimii scriptului extJS? De ce să “târâi” prin Internet ditamai scriptul, pentru doar un efect, poate două? Mi-am pus problema “slăbirii” lui extJS. GATA!!! Cură de slăbire!

Am început să caut prin documentaţiile (forum) oficiale, poate s-au gândit şi alţii la aşa ceva. Mare mi-a fost mirarea când am văzut că însăşi proiectul extJS în sine, a prevăzut ideea unui… “script personal”, pe care îl poate optimiza, fiecare programator, astfel încât să conţină doar librăriile de funcţii de care are nevoie în aplicaţia sa.

Din câte “răsfoieli” am mai dat prin documentaţia proiectului extJS, am ajuns la concluzia că el este dezvoltat (cel puţin coordonat) de “programatori bătrâni”, cu multe ore de programare “la bord”. Prea e bine structurat şi complex. Acolo este muncă serioasă, nu făcută din pasiune, după orele de program.

04.21.08

Extjs form HtmlEditor

Posted in JavaScript at 3:25 am by rast

ExtJS are câteva clase pentru realizarea unui form HTML, în care sunt definite mai multe “input”-uri, cu diverse facilităţi. Într-un form extJS se poate insera şi un editor HTML, pentru care este “dedicată” chiar, clasa “Ext.form.HtmlEditor”.

Voiam la un moment dat, să testez să văd ce capabilităţi are, făcând comparaţie chiar cu acest editot pe care-l utilizez aproape zilnic. Puteţi să faceţi singuri nişte teste, pe o aplicaţie online, de aici.

Pe pagină sunt prezentate 5 forms-uri, cu diferite input-uri, cele cu htmleditor sunt al treilea şi ultimul.

Mă macină un gând… extJS este aproape ca un limbaj nou, se pot crea f. f. multe funcţionalităţi cu el. Există persoane care au făcut extensii, funcţionalităţilor deja oferite, îmbunătăţindu-le capabilităţile. Dar oare, persoane/programatori, care se fragmenteze codul nu sunt? Asta-i grija ce mă frământă, acu’ înainte de a tăia mielul (de pe listă :) ) şi a vopsi oălelele!

De ce să târăi prin cablu bit-uit, atâta amar de cod neutilizat? Ar fi interesantă o fragmentare pe categorii de funcţionalităţi.

« Previous entries