Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

Archive for Detalii

08.24.06

Poşta electronică (e-mail)

Posted in Detalii at 8:01 am by rast

Se spune că “nevoia îl învaţă pe om”…

Încă din cele mai vechi timpuri omul a avut nevoie de comunicare. Am putea împărţi comunicarea în trei categorii:

 • comunicare în timp real: atunci când vrei să spui ceva “omului de lângă tine”. Foloseşti limbajul articulat cu care te-a/ne-a înzestrat natura,
 • comunicarea peste timp: atunci când vrei să transmiţi ceva într-un timp viitor (peste 5-10 minute sau ani sau generaţii). Este nevoie de un mediu de stocare a informaţiilor,
 • comunicarea peste spaţii: atunci când vrei să transmiţi ceva, iar destinatarul se află la distanţe mari… pentru a putea fi auzit  :-)

Internet-ul, cu hard disck-urile ISP-urilor şi a utilizatorilor rezolvă toate aceste tipuri de comunicare.

Dacă am face o mică întoarcere în timp am putea să ne amintim de rudimentarele focuri aprinse pe diverse coline (dealuri) şi care anunţau, în perioada invaziilor turceşti, localnicii satelor apropiate, de iminenţa unui astfel de eveniment.

Serviciul de e-mail poate fi considerat ca fiind compus din trei componente principale:

 • agentul utilizator – UA (User Agent) – un program cu care utilizatorul îşi citeşte, scrie şi trimite mesajele de poştă electronică,
 • server-ul de poştă electronică (cutia poştală) – locul în care ajunge mesajul e-mail şi din care agentul utilizator al destinatarului va prelua mesajele,
 • agenţii de transfer poştal – MTA (Mail Transfer Agent) – un program care preia mesajele de la UA şi le transmit către cutia poştală a destinatarului.

Să vedem care este “drumul” pe care îl parcurge un mesaj, din momentul în care expeditorul apasă pe butonul “Send” al programului său de e-mail şi până când ajunge în căsuţa poştală a destinatarului. Agentul utilizator al expeditorului (care este practic un program de editare de texte) predă mesajul într-o “coadă” prelucrată de agentul de transfer (MTA) instalat pe calculatorul ISP-ului dumneavoastră.

Deci, după ce aţi apăsat butonul “Send”, mesajul nu pleacă direct spre destinaţie, ci va fi preluat de MTA-ul ISP-ului. Din acest motiv s-ar putea să apară întârzieri în transmiterea anumitor mesaje în anumite zile. Dacă, de exemplu, corespondaţi cu cineva care primeşte mesajul într-un timp foarte scurt, dar se întâmplă ca într-o zi mesajul să întârzie zeci de minute sau chiar ore, una din multiplele cauze poate fi “o coadă” mare de mesaje a MTA-ului.

În mod normal, atunci când mesajul ajunge “la rând”, şi va fi preluat de MTA, acesta va trebui să stabilească o conexiune cu calculatorul pe care se află contul destinatarului. Dar, de cele mai multe ori, MTA-ul ISP-ului dvs. nu va reuşi să stabilească, în mod direct, această legătură; motiv pentru care va trimite mesajul unui alt program MTA, aflat pe un calculator “mai apropiat” de calculatorul destinaţie.

Şi aşa, din MTA în MTA, mesajul va ajunge, în cele din urmă, în cutia poştală a destinatarului.

Din cele spuse mai sus, se poate observa ca programele MTA trebuie să acţioneze şi ca programe client dar şi ca servere. MTA-urile comunică între ele prin intermediul protocolului SMTP.

08.21.06

Introducere

Posted in Detalii at 6:42 am by rast

După cum probabil ştiţi, în “lumea calculatoarelor” (sau, mai bine zis: în lumea IT – “Tehnologiei Informaţiei”) lucrurile se împart în două mari categorii: hardware şi software (sau, pe scurt: hard şi soft).

Hard-ul reprezintă acele componente materiale, fabricate, care pot fi atinse. Soft-ul reprezintă “inteligenţa încorporată”, care este practic stocată pe nişte componente hard specializate în stocarea informaţiei.

Din punct de vedere soft, Internet-ul poate fi considerat o sumă de servicii. Marea majoritate a oamenilor fac o greşeală: atunci când dau un “dublu click” de mouse pe pictogramă/icon/iconiţă şi se deschide un navigator (Internet Explorer, FireFox, Opera, etc…) ei spun că “am intrat pe Internet”. Dar, ca să fim mai exacţi, Internet-ul este mult mai complex; navigatorul accesează doar un serviciu pus la dispoziţie de Internet: World Wide Web, sau mai scurt WWW.

Am putea face o comparaţie între Internet şi reţeaua de drumuri. Drumurile leagă între ele anmite localităţi. Cablurile (fie ele de cupru, telefonice sau fibra optica) leagă între ei, diferiţi ISP care oferă diferite servicii Internet anumitor utilizatori finali. Un utilizator final poate fi comparat cu o straduţă care se înfundă într-un anumit loc. Dumneavoastră, care staţi acasă şi accesaţi Internet-ul printr-o anumită conexiune, puteţi fi considerat o astfel de străduţă.

În termeni mai tehnici, ISP-urile (localităţile din reţeaua de drumuri) sunt denumite “noduri” (adică ele au conexiuni cu mai multe astfel de noduri), iar utilizatorii finali sunt numiţi “frunze” (ei nu au decât o singură conexiune).

Aşa cum localităţile sunt de diferite dimensiuni (municipii, oraşe, sate), aşa şi ISP-urile pot fi mai mari sau mai mici, funcţie de serviciile care le oferă şi de numărul de utilizatori finali pe care îi deserveşte.

La fel, cum prin anumite localităţi există diferite variante de a le străbate (şosele de centură, etc…), un ISP poate avea mai multe calculatoare care colaborează între ele pentru a ”gestiona” serviciile oferite.

Drumurile le putem considera partea hard a Internet-ului. Ceea ce circulă pe drumuri le putem compara cu serviciile oferite. De exemplu, am putea defalca anumite categorii de transport pe drumuri.

 • transport de persoană – bicicletă, motoretă, etc…
 • transport particular de persoane – autoturisme, etc…
 • transport în comun de persoane – maxi-taxi, autobuze, etc…
 • transport de marfuri – camioane, TIR-uri, etc…
 • transporturi speciale – combustibili, gaze inflamabile, etc…

Aşa cum transporturile speciale diferă mult faţă de transportul de persoană, aşa şi serviciile oferite de Internet pot fi foarte diferite între ele ca grad de complexitate sau ca cerinţe de utilizare. Pe drumuri vom vedea mult mai multe autoturisme (transport de persoane) decât cisterne de benzină. Pe Internet mult mai multă lume accesează servicul de e-mail decât cel de ştiri USENET.