Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

Archive for CSS

07.06.09

copy-paste, unul de la altul

Posted in CSS at 5:28 am by rast

Lucrez, când apuc, la ideea aia a mea de LMS (Layout Management System). Am făcut furat ceva aici :) , de la YAML (am mai spus că-mi place ideea). Şi fiindcă am furat (că parcă alţi webdesign-eri nu fură :) , iau cu împrumut…) doamne, doamne m-a pedepsit :) !

Din altă parte, de aici, am furat download-at GNU-ul pus la dispoziţie. Color picker-ul este foarte fain, iar sursele lui (JavaScript şi un mic CSS) mcic şi uşor de înţeles.

Am pus împreună cele două aplicaţii. PROBLEMĂ! Funcţiona bine color picker-ul, dar dispărea tot ce scrisesem în pagină (fereastra originală *.html, aia unde apare lista: Button 1, Button 2 etc… ). D’aia m-a bătut doamne, doamne… că s-a stricat ceea ce deja făcusem.

Spiriduşul mititel (un pitic zgribulit de pe creier) mă înghiontea să nu renunţ. Să-mi pun ceilalţi piticuţi la muncă (programare), să depistez unde este eroarea. Am pus piticii la muncă, au transpirat vreo 2 kile de influxuri neuronale şi până la urmă au depistat unde este problema.

Extraordinar de simplă! Id-ul unui div! Am schimbat id-ul, i-am pus un “s” în plus (din page_margins, l-am botezat page_marginss) şi totul a mers OK!

Unele lucruri se “calcă pe bătături” unele pe altele, poate au copiat unul de la celălalt :) şi eu de la amândoi!

De aia este bine să-ţi faci propriile tool-uri de realizare a paginilor web! De aia este bine sa faci eforturi în plus, să schimbi denumirile din engleză în română!

06.18.09

css framework – yaml builder

Posted in CSS at 2:19 am by rast

Mă ocup intens de o ideea trăznită de a face un Layout Management Sistem, o aplicaţie care să ajute în realizarea paginilor/site-urilor web. Am asistat recent la discuţii între programatori (pe un forum de discuţii) care :) “bârfeau” persoanele non-IT-iste că nu ştiu despre “ce este vorba” în realizarea site-urilor. Referindu-se la clienţi sau şefi din aceeaşi firmă, dar cu o altă specializare, spuneau că nici nu ştiu ce vor, dar’mite să dea detalii despre ce să se prezinte în site.

Astfel de discuţii mă duc cu gândul la ideea de a face o prezentare cât mai non-tehnică despre site-urile web. E greu să explic ce avioane :) am prin cap. Las timpul să vorbească, în sensul că atunci când voi avea rezultate clare, puse într-o aplicaţie vizibilă pe net, voi încerca să dau şi explicaţii.

Oricum, prin perindările mele de documentare pe pânza de păianjen web mi s-a părut mai complet realizat css framework-ul YAML. Acu’ vreo 30 minute altă uimire pentru mine. YAML nu s-a oprit, a pus la dispoziţie o aplicaţie web menită să ajute la punerea în aplicare a ideilor expuse în css framework.

Aplicaţia web de care vorbesc, se poate vedea aici. Este cam tehnică, dar ceva în genul ăsta mă bate gândul să fac şi eu – dar mai non-tehnică (offf, câte dar-uri :) )

O altă mirare ce am înregistrat-o în fiinţa mea :) , dând copy-paste la adresa web (URL) a site-ului unde se poate vedea aplicaţia celor de la YAML, este că gagii sunt din Germania (adresa e cu “de” la final), europeni. Am început să mă plictisesc de aplicaţii americane sau indiene :) .

Aplicaţia mi se pare… “originală” şi în modul cum realizează wysiwyg-ul, apropiindu-se de funcţionalitatea unei aplicaţii desktop, instalate pe calculatorul local.

05.26.09

Bănuială de bănuială!

Posted in CSS, SF natural at 10:49 pm by rast

Încep să am o bănuială! Internetul şi noile lui tehnologii (CSS, AJAX, etc.) oare nu au fost inventate în urma unor “inspiraţii” din alte planuri ale existenţei? De multe ori, în ultimele săptămâni – de când lucrez la site-ul web, încercând să fac diferite sistematizări în fişierele *.css, simt: să fac sau nu, anumite completări/modificări.

Mi se pare un lucru foarte ciudat! Mi se pare “destul de normal-natural” să am intuiţii în viaţa cotidiană… dar şi în ceea ce priveşte astfel de tehnologii specializate? Uneori mă miră şi pe mine ideile ce-mi trec prin minte. Ştiu că nu sunt ale mele… că vin de undeva. Sunt curios unde vor ajunge!

O altă nedumirire: sunt îndreptat, prin ceea ce simt, să folosesc produse/soft-uri Open Source. Nu! Nu sunt un zgârcit! În viaţa de până acum (dinainte de criză) mă ghidam după ideea: “dai un ban, dar stai în faţă”. Simt că ceva se va schimba. Aş putea lansa o ipoteză! Sunt mulţi oameni care lansează ipoteze SF-istice!

Imperiul banului ia sfârşit!

Acest lucru îl simt. Încerc să înţeleg mental ce se poate întâmpla. Încerc să-mi aduc aminte din istorie, timpuri străvechi, în care oamenii trăiau fără bani; în care oamenii îşi procurau cele necesare prin simplu schimb de produse.

V-aţi imaginat vreodată o lume/viaţă în care nu există bani?

Un lucru care priveşte chiar blog-urile. Sunt diferite păreri legate de deschiderea unui link (a unei alte pagini web) din blogroll. Cea mai utilizată practică, este deschiderea ei în altă fereastră (sau “fila”  – în Firefox). Acest efect (deschiderea altei ferestre) se face prin specificarea în link a atributului “target”, cu valoarea “_blank”. În XHTML 1.0 strict, atributul target este depăşit (ca să nu spun de-a dreptul: scos). Căutam o soluţie echivalentă în CSS. Asta până când am găsit o discuţie pe o listă (mânca-l-ar mama de Internet :) ). Din vechile versiuni HTML se “scot” (se consideră depăşite) acele elemente (tag-uri, atribute, etc…) care pot fi preluate de unele funcţionalităţi ale browser-ului.

Mai precis: acel target este preluat de o manevră suplimentară a celui ce vizitează pagina, dar îi lasă libertatea de a alege; adică un click dreapta pe link şi selectarea din lista care apare “deschiderea în fereastră nouă”.

Se observă o tendinţă a tehnologiilor Internet (apropo de “programare web”): de a lăsa o cât mai mare libertate de alegere a utilizatorului/vizitatorului.

Din acest motiv nu mă miră nici tendinţa de realizare a paginii web la care lucrez, tendinţă pe care o simt – nu o… teoretizez, de a lăsa o mai mare libertate de alegere a proprietarului. Din cunoştinţele mele de programare şi design web, există puţine (sau chiar deloc) tools-uri care să-i confere proprietarului o libertate de alegere a design-ului. Există o tendinţă… sunt multe teme pentru WordPress. Proprietarul unui blog are de unde alege.

De asemenea sunt multe template-uri pentru un site web, proprietarul ar avea de unde alege, dacă realizatorul paginii i-ar pune la dispoziţie o gamă de opţiuni.

O temă (template) mi se pare un concept prea… extins. Ce te faci dacă unui proprietar îi place ceva într-o temă şi altceva într-altă temă (ideal-ul ar fi o combinaţie între cele două teme, template)?

Mă tentează o… “mergere” în detaliu a realizării paginilor web. De exemplu alegerea culorii de fundal (sau a unei imagini, cu crearea efectului de degrade), alegerea unei imagini pentru un header (sau footer) al paginii, etc…

05.01.09

Organizare

Posted in CSS at 3:59 am by rast

Sunt multe framework-uri CSS. Am testat fugitiv câteva dintre ele. Cel mai mult mi-a plăcut YAML, multe variante de design, o documentaţie amplă, multe exemple. Nu aş vrea să mă rezum doar la variantele lui de design, aş vrea să implementez (împrumut :) , că doar e Open Source), anumite tehnici pe care el le foloseşte, în pagina la care lucrez (sper să mai lucrez şi la altele – job-ul actual nu este de programare/realizare site-uri web, ci de programare… în general – inclusiv Java şi automate programabile… cam ceea ce am făcut la job-ul dinainte). Dar, “până una alta”, mi s-a tras ca sarcină şi realizarea site-ului.

Provocări pentru mine, ceea ce-mi convine. Din YAML, în această zi de 1 MAI, serbată prin muncă de CSS :) , am încercat să împrumut un stil de meniu orizontal, realizat prin “sliding door“, o modaitate de a crea butoane şi meniuri în paginile web.

Pentru a implementa sliding door, YAML foloseşte “cascadat” vreo 8-9 fişiere CSS, destul de complexe şi întortocheate. Dacă foloseşti frmework-ul lor, este siplu să faci o pagină web, dar dacă vrei să schimbi ceva… să adaptezi tehnologiile lui, la alt tip de pagină… “îţi prinzi urechile” :) în încâlceala aia de CSS-uri. Eu mi le-am prins :) şi sunt pe la jumătatea drumului. Nu am reuşit să descâlcesc (încă) încrengătura de link-uri din CSS-uri. Am mers pe logica şi organizarea lor şi am nişte rezultate. Dar sunt curios dacă nu ar fi posibilă o ată organizare, fără a pierde din facilităţi.

Le dau dreptate celor care au realizat YAML-ul, încâlceala lor de CSS-uri oferă “o mare putere” de adaptabilitate a framework-ului, cu condiţia să-l cunoşti :) !

04.26.09

NetBeans – multiEditor

Posted in CSS, PHP at 11:50 pm by rast

Am început să folosesc versiunea 6.5.1 a NetBeans. Faţă de versiunea 6.5 sunt diferenţe mari. Încă nu am reuşit să cunosc toate capabilităţile aplicaţiei. Cu ajutorul ei se pot scrie şi programe Ruby (netestate deloc :) ). În versiunea 6.5.1 sunt multe facilităţi pentru scrierea de CSS-uri sau HTML-uri.

Acum, după cumpărarea SUN de către Oracle, să vedem ce strategie va adopta acesta pentru dezvoltarea NetBeans, şi cît de gratuit va rămîne! Va continua el să se lupte, pe piaţa Open Source, cu Eclipse?

Îl numesc, pe NetBeans,  “multi editor” pentru faptul că se pot dezvolta aplicaţii Java (EE, ME, SE), PHP, pagini web (HTML, CSS), Ruby, Groovy, C/C++, etc…

Noutatea cea mai importanţă pentru mine, este un parser CSS, care afişează structura arborescentă a unui fişier CSS (o listă a elementelor). Am “aruncat un ochi” :) pe sursele NetBeans, parserul CSS este foarte complex, chiar prea complex să-mi bat capul spre a-l înţelege :) . Este dezvoltat ca proiect Java în NetBeans. Într-o primă fază, înainte de “a-mi prinde urechile”, cu înţelegerea surselor, vreau să încerc să-l testez ca aplicaţie separată, adăugabilă în alte aplicaţii… sau posibilităţi de export spre alte formate.

04.22.09

CSS framework

Posted in CSS at 11:04 pm by rast

Am început să lucrez la site-ul de care spuneam. Având probleme cu vederea, îmi vine greu să “răspund” noii provocări, de a construi chiar şi design-ul site-ului. Am început să mă documentez, despre design de site-uri. Mă frământă o nouă dilemă :) ! Nu sunt unicat, cu probleme de vedere, dovadă însăşi: Windows-ul nostru drag (XP şi altele), are posibilitatea de a seta dimensiunea font-urilor afişate pe ecran. Dacă Windows, ca sistem de operare, precum şi alte programe… dar chiar şi limbaje de programare, JAVA (cu layout manager-ile sale), vin în ajutorul oamenilor cu disabilităţi de vedere, înseamnă că sunt multe persoane…

Chiar şi browser-ele web au setări în acest sens:

  • în Internet Explorer, meniul View->Text size->… avem 5 opţiuni,
  • în FireFox, meniul View->Yoom->… este mai generos cu noi :) , putem yoom-a cat de mult. Folosesc des yoom-ul +, şi unele site-uri se comportă bine (apropo de CSS), altele aiurea.

Chiar după puţin timp de HTML, CSS, Web, firea mea non-conformistă, a găsit lucruri de… “răzvrătire”. Brambureală mare: am găsit ideea de CSS framework, chiar şi o listă de framework-uri, aici. Dar un gând pe ne-gândite, îmi spune: de ce să te înregimentezi în regulile unui X? Fă-ţi regulile tale!

Am “aruncat un ochi” peste câteva CSS framework-uri, care de care mai inovativ, fiecare cu regulile sale.

În materie de site-uri web, există conceptul de CMS (Content Management Szstem). Adică cel ce a făcut site-ul, dă posibilitatea beneficiarului/proprietarului site-ului, de a modifica conţinutul. Design-ul site-ului nu poate fi modificat de proprietar care, de obicei, nu are cunoştinţe de programare web.

Deja am început să mă gândesc la un sistem de management al design-ului :) ! Fără pretenţii de inovaţie :) !

Majoritatea CMS-urilor au posibilitatea de a seta diferite theme, plugin-uri, etc… care oferă design-uri diferite. După părerea mea, design-ul este dat de conţinut, de structurarea acestuia.

Să văd ce-mi va rezerva viitorul. Dacă voi deveni dezvoltator de site-uri, mă voi gândi serios la ideea de management al design-ului…

04.21.08

CSS creator

Posted in CSS at 12:31 am by rast

Încep să îmbătrânesc! :) . Lucruri pe care înainte le acceptam cu statutul de “aşa este”, nu mă mai satisfac. Încep să-mi pun problema: “oare nu se poate mai bine, mai uşor!” Programând Scriind fişiere sintaxe CSS, au început “să mă plictisească” aceste “copy-paste” care trebuie date la aproape fiecare nou site. De multe ori “copy-paste” şi multe alte rânduri care nu au trebuinţă în site-ul nou creat. Dacă mai ai timp le ştergi, dacă nu… le laşi aşa. Site-ul arată bine… cum şi-a dorit beneficiarul.

Nu este vorba de a optimiza! CSS-urile sunt destul de mici, se pot transporta prin Internet fără mari probleme. Îmi pun problema din punctul de vedere al nostru, al programatorului. Îmi pun problema de a face nişte tools-uri care să-mi uşureze munca. Pot fi folosite şi pentru “rapid development” :) , dar până acolo mai am. Nu sunt chiar aşa de aglomerat cu cererile de development.

La astfel de lucruri s-au gândit şi alţii. Caut pe Google să găsesc ceva soluţii. Multe dintre ele sunt programe ce necesită instalare: un “setup.exe”. Pe astea le ignor, vreau să mă axez pe programe de tip “webaplicaţii” ce rulează în browser.

Am găsit un “CSS creator”: aici, un demo cum lucrează. E simpluţ, dezvoltat probabil pentru începători. În meniul “Tools” se găsesc şi alte aplicaţii interesante.

10.29.07

CMS organizare

Posted in CSS, JavaScript at 11:47 pm by rast

Chiar dacă re-descopeream roata cu CMS-ul început, iată-mă-s la un prim avantaj, la o primă “învăţătură de minte” :) de pe urma acestei preocupări.

Mi-am pus problema sistematizării script-urilor JavaScript şi a CSS-urilor Open Source folosite. Pe Internet sunt foarte multe astfel de (nu le pot numi programe) script-uri pe care le folosim, cei care facem pagini web, mai mult sau mai puţin modificate.

Aş încerca să fac o bază de date cu script-urile, măcar cele folosite de mine, cu o mentenanţă bine stabilită a versiunilor şi compatibilităţilor.

Deja am început :) şi primul înscris este jQuery.

Se plângea odată cineva, de rutină zilnică care îl acaparează. Uite o idee de a scăpa de rutină! Faci un site cu JavaScript-uri, unul cu CSS-uri, dezvoltate în sistem Open Source, testate şi cu eventuale aplicaţii demo.

Ar fi un antecedent: cineva s-a gândit şi realizat un astfel de site pentru programe CMS, la adresa: http://www.opensourcecms.com/.

06.06.07

Colţuri rotunjite

Posted in CSS at 12:16 am by rast

Sau, pe limba lui Shakespeare: rounded corners  :)   chestiune cu care mi-am bătut capul o bucată de vreme. Am găsit pe .net mai multe soluţii, folosind DIV-uri, CSS şi imagini care trebuie setate ca background. Am găsit soluţii destul de ingenioase care aproape m-au făcut să mă răzgândesc cu privire la ideea mea de a nu folosi imagini (fie ele .jpg, .gif sau .png) pentru a crea anumite efecte, în special cel de colţuri rotunjite.

Când voi avea timp, poate voi reuşi să fac o oarecare “trecere în revistă” (sau mai bine zis “trecere în blog” :) ) a soluţiilor CSS găsite. Dar azi dimineaţă, probabil cu voinţa lui Manitu :) , am găsit o altă metodă de generare a colţurilor ne-la-90-de-grade. O soluţie JavaScript.

Cred că voi adopta, la modul general, această soluţie, chiar dacă (gura lumii zice) mulţi utilizatori de Internet dezactivează scripturile Java. Problema e a lor  :)  nu-şi vor bucura ochii cu frumuseţe de colţuri.

Folosirea .js-ului de care vorbeam, şi pe care “l-am dat jos” :) (download) de aici are, după părerea mea, marele avantaj că se poate “jongla” cu diferite culori pentru background.

06.05.07

Centrarea site-ului

Posted in CSS at 1:11 am by rast

Un prim efect de design, al unui site web, este ca acesta să aibă textul/conţinutul centrat pe mijlocul browser-ului, eventual (de fapt, cel mai uzual) cu un fundal de o altă culoare decât al ferestrei browser-ului.

O astfel de centrare, permite nu numai alinierea orizontală a site-ului, ci şi o dimensionare (tot pe orizontală) a conţinutului. Marele avantaj al acestei dimensionari este că se pot realiza pagini cu o laţime de 730-750 pixeli, fiind bine văzute şi de vizitatorii care folosesc rezoluţii ale monitorului de 800×600 pixeli – în sensul că nu apare bara de scroll orizontală, conţinutul paginii putând fi citit fără a apela la mouse şi implicit la bara de scroll a browser-ului.

Utilizatorii care au reuoluţii mai mari (de exemplu: 1024×768) vor vedea nişte dungi laterale ceva mai groase, dar textul va fi deasemeni uşor de citit.

Cea mai simplă, dar deja abandonată tehnică, este folosirea tabelelor. Chiar imediat dupa tagul body se inserează un tabel cu “width” (lăţimea) de 750 (sau mai mic), având ca “align”, optiunea “center”.

Utilizând noile principii, de design prin  CSS-uri, se pot folosi diferite combinaţii de DIV-uri, dar cea mai simplă şi robustă soluţie mi se pare următoarea:

 

body {  text-align: center;  min-width: 600px; }  #wrapper {  margin:0 auto;  width:600px;  text-align: left; }

 

scrisă în fişierul CSS; wrapper fiind DIV-ul principal, în care se inserează şi formatează conţinutul site-ului.

« Previous entries