Скачать программки на комп Карта сайта Samsung gt s3600 скачать игры Карта сайта Скачать дрожь земли 3 Карта сайта Tekken 6 скачать бесплатно торрент Карта сайта Катя чили скачать бесплатно Карта сайта Vkracker 5 скачать Карта сайта Скачать cell Карта сайта Скачать порно сестер Карта сайта Скачать суперзвезда Карта сайта Саруханов зачем вернулась ты скачать Карта сайта Ла2 скачать бесплатно Карта сайта Acdsee keygen скачать Карта сайта

Archive for CMS

02.15.10

Aspirant la titlul de webmaster

Posted in CMS at 4:14 am by rast

În cartea de muncă, pe la diversele locuri de muncă, pe unde am fost, am insistat să scrie “programator“. De peste 10 ani sunt programator, titlul blog-ului eate ceva cu “programator web”, tot programator. Ţineam mult la aceste titlu: de programator.

Actualele vremuri de criză, contractul de muncă semnat la actualul loc de muncă – sarcinile de servici – şi în primul rând “ceea ce simt” este să-mi extind această preocupare de programator spre cea de webmaster.

Din punctul meu de vedere funcţia de webmaster, o include pe cea de programator web. Pe lângă aceasta trebuie ştiute şi alte tehnologii Internet.

Se spune că “nimic nu este întâmplător”. Personal, am ajuns la concluzia că evenimentele din viaţa noastră (cele pe care filozofii moderni societatea modernă le consideră totuşiîntâmplări), sunt sponsorizate :) , ghidate din cealaltă realitate.

În drumul meu spre titlul de webmaster (titlu pe care altcineva mi-l va da, nu mi-l pot atribui singur), probabil ne-întâmplător, am pus bazele unei colaborări cu un cititor al actualului blog (blog-ul fiind modalitatea prin care ne-am cunoscut… ne despart multe sute de kilometri), pentru a dezvolta un site cu o tematică spirituală. Încă nu am scris site-ul la secţiunea “cu ce mă ocup”, fiind într-un stadiu incipient.

Dar, chiar din îmceputuri, “m-am luat la trântă” cu greii Internetului. Mă refer la editorul web: tinyMCE, editor WYSIWYG, inclus în multe CMS-uri.

Tot pentru un fel de CMS (Content Management System) îl voi folosi şi eu, dar îl voi adapta unor optimizări SEO, aşa cum cred eu că ar fi bine. Vom vedea rezultatele, degeaba mă laud pe nevăzute… şi netestate!

09.20.08

Munca înnobilează pe om

Posted in CMS at 1:32 am by rast

Dacă n-a fost să mă nasc într-o familie “de nobili”: :) , lorzi, brahmani sau conţi (n-or fi d’ăştia pe pământ românesc, post decembrist/comunist), încerc să mă înnobilez singur, până una alta făcând oarece munci de week-end, la site-ul:

http://cms.programaredinpasiune.ro

care face parte din domeniul

http://www.programaredinpasiune.ro

din punga mea plătit (cumpărat şi hostuit).

Opriţi critica! Site-ul nu numai că este în construcţie masivă, dar încă nu ştiu unde vreau să ajung. Este o problemă de organizare! Cu procesul de organizare stau bine dar, în acest caz, nu am ce organiza. Cătinel-cătinel “pun câte o cărămidă” la content-ul site-ului(conţinutul site-ului – pe limba lui Eminescu), iar când content-ul va fi suficient de consistent voi trece la organizarea lui. Până atunci: scuzele mele şi ne-criticile dvs.

Ca o observaţie apropo de ideea de management al conţinutului, şi ca extensie a acelei interfeţe pe care o folosesc acuma pentru a scrie acest post, remarc existenţa, în interfaţa WordPress-ului, a acelui buton “Save”, care în Joomla 1.5.x lipseşte. El, butonul, ne face viaţa liniştită ştiind că am salvat ceea ce am muncit/scris şi nu vom relua scriitura de la capăt. Este un lucru util.

09.15.08

Sistematizare – muncă grea!

Posted in CMS at 1:47 am by rast

Zilele ce au trecut nu am mai scris pe blog. Două lucruri m-au scos din ritm:

 • vremea innourată
 • mintea ocupată

Odată cu vremea ploioasă au venit la mine şi stările de “lipsă de chef” de orice. Când pe cer nu apare soarele (el de fapt apare dar îl acoperă norii :) ) “mi se descarcă bateriile!”. Nu am stări de tristeţe sau apatie, dar nu mai am chef de nimic. Starea de neutralitate creşte. Prilej bun pentru mine de a intra din ce în ce mai des, şi pe perioade din ce în ce mai mari, în starea de ne-gândire, stare de neutralitate emoţională. E o stare faină, dar ne-productivă.

În aceste zile am ocolit starea de ne-gândire, dând minţii mele o preocupare foarte clară dar, din păcate, fără rezultate semnificative. Am încercat să sistematizez ideile ce le am despre CMS, în special cele din Joomla, pentru a realiza site-ul propus. Joomla are multe extensii; am încercat să mi le organizez funcţie de importanţa şi utilitatea lor.

Paginile web sunt pline de lucruri inutile. Acest lucru îl spune şi Dragoş, în acest post (mult mai amplu şi cu alt scop). Sunt curios dacă va urma o evoluţie a structurării site-urilor, spre simplitate şi utilitate. Cel mai probabil este că site-urile vor rămâne la fel. Site-urile reflectă, la scară electronică, tendinţa umanităţii. Omenirea pare să se conducă după principiul “de ce simplu, dacă se poate complicat!”. Această tendinţă se poate observa în toate domeniile vieţii. Oamenii caută să fie cât mai sofisticaţi, cât mai înzorzonaţi, până într-acolo încât şi ei uită de unde au plecat, uită de esenţa lucrurilor. Rămân doar lucrurile de suprafaţă, superficiale.

Sistematizarea ce vreau s-o fac nu este cu intenţia de a schimba lumea. Lumea a prnit pe o cale şi este greu de oprit. Nu o pot opri nici catastrofele care îi macină, pe oameni, direct! Darămite nişte amărâte de pagini web.

09.10.08

WordPress – categorii

Posted in CMS at 3:32 am by rast

A adăugat o categorie în WordPress. S-au modificat 2 tabele:

 • terms
 • term_taxonomy

Sunt tabele cu câmpuri puţine, uşor de urmărit şi modificat/adaptat.

În WordPress, ca de fapt în orice blog, post-urile sunt împărţite în categorii. Deci, un site/blog poate avea doar două nivele de… structurare:

 • categorii
 • post-uri

Le-am definit “nivele de structurare”. Joomla, are 3 nivele de structurare. O să vă fac o prezentare a ceea ce am numit “nivel de structurare”, printr-o povestioară din amintirile mele de programator.

Când am început lucrul la programul de PLUP (Pregătire, Lansare şi Urmărirea Producţiei), am structurat materialele din magazie pe trei nivele:

 • categorie
 • subcategorie
 • material

Persoana cu care lucram, inginer mecanic cu o experienţă destul de bogată în domeniul materialelor din compoziţia unui produs, dar fără experienţă de stocare a materialelor în magazii, a fost sceptic la început, crezând că sunt prea multe trei nivele. Credeam că două sunt suficiente pentru a ţine o evidenţă strictă a materialelor.

Eu, la un fost loc de muncă, am deprins această categorisire a materialelor pe trei nivele de structurare. Nu este o inovaţie personală :) , ci o învăţătură utilă pentru mine, din experienţa altora…

După mai mult timp de lucru la program (se lucra în paralel: eu făceam programul, persoana respectivă introducea materialele în magazii) s-a ajuns la concluzia că structurarea pe trei nivele dă un plus de claritate celui care lucrează frecvent cu materialele din magazie.

O să încerc să dau un exemplu. O denumire de categorie ar putea fi “auto”, adică piese pentru maşinile din parcul auto al unei firme, piese ce pot fi manipulate/schimbate de persoane fără specializare (un service auto): becuri, bujii, etc. Putem pune becurile, bujiile, şuruburile, etc. în categoria “auto”. Dar dacă optăm pentru trei nivele, vom avea:

 • auto – electrice – becuri
 • auto – mecanice – bujii

Adică electrice şi mecanice sunt subcategorii.

WordPress – instalare

Posted in CMS at 3:01 am by rast

Am instalat un WordPress, versiunea cea mai nouă: 2.6.2. Procedura de instalare: foarte simplă şi rapidă. Se creează, în baza de date setată, 10 tabele. Structura tabelelor se află în fişierul “schema.php” din KIT-ul de instalare. De remarcat existenţa tabelei “options” cu peste 100 de înregistrări deci: posibile opţiuni/setări ale unui blog.

Voi prezenta în continuare pe blog, informaţii destul de ciudate despre CMS-urile alese. Intenţionez să fac proceduri de import/export între un CMS şi altul, motiv pentru care mă interesează ce tabele se actualizează în diverse adăugări sau modificări.

De data asta am fost prudent :) , am folosit ideea de “a intenţiona”… mi-am exprimat pe blog atâtea idei de programe sau site-uri web pe care le-aş putea face, că încep singur să mă descalific din statutul de “om serios”. Am planuri gârlă şi nici o realizare. Cu planurile am rămas, majoritatea le-am abandonat. Doar gura de mine, iote ce de post-uri pe blog, dar nimic concret. Numai vorbe, măcar de date asta poate iese ceva, că am început să muncesc la domeniul pe care am dat parale, considerat investiţie.

09.09.08

Conţinutul este esenţial

Posted in CMS at 2:52 am by rast

S-au scris multe despre site-urile web. Chiar dacă au trecut mai mulţi ani de când web-ul nu mai este ceva izolat şi foarte scump, multă lume, chiar şi dintre cei ce fac site-uri pe Internet, nu numai că fac confuzii între design şi programare web, dar uită esenţa, scopul web-ului. Cu mai mulţi ani în urmă, discutam cu un tip (patron al unei firme ce voia să se extindă in realizări de site-uri web) care-mi arată pe net un site f. f. frumos, culori vii, plăcute ochiului. Îl aprecia f. f. mult, îl lăuda de numa’ numa’. Era un site de vânzări on-line. Eu îi zic:

- Vin pe site. Sunt grăbit. Vreau să cumpăr biscuiţi cu cacao. Vinde magazinul şsta biscuiţi cu cacao? Cât costă?

Tipu’ a făcut ochii mari şi mişca şoarecu’ pe ecran să găsească biscuiţi cu cacao. A găsit numai pixeli :) . Site-ul era extraordinar de prost sistematizat. Cu o interfaţă foarte aglomerată, cu produse puse alan-dala, nici măcar în ordine alfabetică… un dezastru’. Gagiu’ nu reuşise să găsească nici cuvântul biscuiţi, ce să mai zic de alte informaţii.

Nu ştiu, la ora actuală, cum se prezintă la capitolul organizare şi sistematizare site-urile din afara României, dar cele de la noi din ţară, în marea lor majoritate duc o mare lipsă de organizare/sistematizare.

Chiar dacă l-am pus şi pe WordPress în categoria CMS-urilor, el va rămâne o platformă de blog, adică o categorie specializată de site-uri. În comparaţie cu WordPress-ul, Joomla are template-uri specializate. O să încerc să prezint categoriile de template-uri Joomla, lăsând lista deschisă pentru noi categorii sau alte specificaţii.

 • Anunţuri
 • Blog
 • Comerţ
 • Forum
 • Job
 • Multimedia
 • Personal
 • Portal
 • Servicii
 • Sondaje (pool-uri)

Din multitudinea de categorii existente trebuie ales un template. Pentru a alege unul cât mai potrivit, trebuie ştiut şi bine precizat ceea ce vrea să se prezinte în acel site.

09.05.08

Joomla – primul articol/post

Posted in CMS at 3:34 am by rast

Ca un novice în ale Joomla ce sunt, am început prin a scrie un prim articol. După ce am intrat în partea de administrare a site-ului, trecând cu amintiri despre parola ce am setat-o la instalare, mi s-a deschis o fereastră, un fel de “control panel”, pe care aş putea-o împărţi în două: partea stângă şi partea dreaptă

control panel stanga

control panel stanga
control panel dreapta

control panel dreapta
Am văzut, chiar stânga sus, titlul “Add New Article” şi m-am repezit cu şoarecu’ spre el. L-am deschis şi am început să scriu primul articol. Ca o remarcă, la prima vedere, ce ar putea fi interpretată ca bârfă, Joomla foloseşte un editor de text mai performant decât WordPress-ul, are mai multe opţiuni. După ce am scris titlul articolului şi un conţinut de vreo 6-7 cuvinte am dat fuga-fuguţa să văd ce a ieşit… cum se vede primul meu articol în site. Articolul nu apare. Template-urile din Joomla sunt altfel decât cele din WordPress. Odată ales un template (KIT-ul Joomla 1.5.3 are 2 template-uri preinstalate), trebuie să setezi în interiorul lui, în diverse poziţii, diferite categorii de resurse din site: meniuri, articole, etc., încă nu ştiu exact aceste categorii ce pot fi setate. Acest mod de a configura un template mi se pare mult mai flexibil decât cele de la WordPress, care au deja configurate poziţiile unde apare conţinutul, blogroll-ul, categoriile, etc.
LATER EDIT: cu prilejul acestor post/uri despre CMS-uri m-am familiarizat şi cu modalitatea WordPress-ului 2.6.1 de a UpLoad-a imagini… net superioară versiunii de acum 2 ani.

09.02.08

Joomla – instalare

Posted in CMS at 3:25 am by rast

Iatămă-s cu un Joomla instalat pe calculatorul local. Procedura de instalare este simplă, ceva mai complexă decât cea a WordPress-ului deoarece cere anumite configurări iniţiale care pe WordPress sunt “default”. Dar nu sunt dificile, sunt însoţite de explicaţii; ţi se spune de ce trebuie acele configurări şi la ce folosesc în continuare.

Am avut o problemă, la instalare, dar care nu ţine de Joomla ci de instalarea lui PHP. Folosesc versiunea 5.2.3, care în fişierul php.ini, îşi setează implicit variabila “session.save_path” cu valoarea calea către un director din “Documents and Settings”-ul user-ului XP care a făcut instalarea PHP-ului. La instalare, Joomla “citeşte” această valoare şi vrea să scrie în acel director sesiunile ce le începe. Am înlocuit acea setare implicita cu “C:\temp” şi totul a mers OK!

Am instalat versiunea 1.5.3, dar deja a apărut versiunea 1.5.4, motiv pentru care voi încerca şi procedura de update. Dar mai întâi să vedem cum funcţionează cea instalată, cum se alege o temă şi cum se scriu articole noi sau se pot modifica cele vechi.

După instalare, dacă se apelează în browser adresa site-ului nou creat cu Joomla, apare o interfaţă ca cea de mai jos:

Joomla home start

Mi se pare mai puţin prietenoasă faţă de cea iniţială din WordPress. Trebuie văzute şi posibilităţile de modificare… temele implicite cu care vine KIT-ul de instalare.

Pentru a intra în secţiunea de administrare a site-ului creat cu Joomla, se scrie în browser adresa “http://home_joomla/administrator” şi se va deschide o fereastră:

Joomla administrare

Joomla administrare
în care se introduce numele utilizatorului şi parola specificate în procedura de instalare.
O altă observaţie comparativă între Joomla şi WordPress, dar care nu se poate trece la capitolul profesionalism :) , fiind o comparaţie “la primul ochi”, ne-relevantă: Joomla are o bază de date mult mai complexă cu vreo 36 de tabele, faţă de doar vreo 10 câte are WordPress-ul. Pentru o comparaţie “aşa cum trebuie” ar fi necesară o analiză a tuturor câmpurilor, a gradului lor de inter-dependenţă şi influenţa lor asupra SEO.

09.01.08

Programare web – CMS

Posted in CMS at 2:51 am by rast

O mare dilemă asupra viitorului mă apasă: ce se va întâmpla cu programarea web în viitor. Site-urile şi aplicaţiile web vor lua amploare cu certirudine. Web-ul este viitorul… MicroSoft deja lucrează la un sistem de operare care se încarcă prin reţea/web. Indiscutabil va fi nevoie de un soft care să întreţină acel site. Site-urile făcute de către diverse firme, particularizate pentru diverşi clenţi sunt, în marea lor majoritate, foarte slabe… la limita dintre funcţionalitate şi instabilitate. Ideea de performanţă/securitate/robusteţe/utilizabilitate este destul de departe. Nu cumva viitorul va fi al site-urilor bazate pe un CMS (bine structurat, cu performanţe ridicate… dezvoltat în ani de zile), adaptat cerinţelor clientului?

Pentru a realiza un site performant trebuie multă muncă, mă refer la “costul de producţie”, implicit la multe ore de programare, deci la costuri ridicate. Adaptarea unui CMS cerinţelor de design şi performanţă implică timpi de producţie mai mici, costuri mai mici, implicit pret scăzut pe o piaţă concurenţială. Dar şi ca timp de realizare ar putea fi un avantaj.

Sunt multe CMS-uri open source, Joomla şi Drupal fiind considerate cele mai bune. WordPress-ul, teoretic nu este un CMS, fiind o platformă de blogging dar, prin multitudinea de teme disponibile poate fi încadrat, cu ceva pretenţii :) , în categoria CMS. Gândul meu, ce de multă vreme mă apasă, este să fac o situaţie comparativă între aceste trei platforme de publicare a conţinutului pe web.

Într-o fază iniţială va fi doar o comparaţie, după care ar putea urma o perioadă de creeare de teme pentru una sau alta dintre platforme, poate o procedură de import/export între ele.